Повећање плата у јавном сектору уколико БДП у Српској ове године буде већи

29.06.2017 Актуелно

 

„Ми ћемо то и учинити“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци и додао да је потребно да у том смислу и овдашњи привредници учине максималан напор.

Предсједник Српске је поновио да не може да утиче на повећавање плата у приватном сектору, али да може у јавном, „који то свакако заслужује“.

„Мислим да смо велики успјех остварили што нисмо смањивали плате током свјетске економске кризе. Одржали смо их на истом нивоу, али, такође, мислим да је вријеме да ми ту кренемо даље“, рекао је Додик.

Када је ријеч о захтјевима Међународног монетарног фонда /ММФ/ да се смањи јавна потрошња и не повећавају плате у јавном сектору, Додик је напоменуо да аранжмана БиХ са ММФ-ом уопште нема.

Он је рекао да ће Српска инсистирати на повећању плата, без обзира на то да ли неко сматра да је то кршење тог аранжмана.

„Не мислимо да ММФ треба да управља нашим платама и животима као до сада. Уосталом ММФ-а и нема. Ми смо преживјели ово вријеме и без њега. Зашто би аранжман обавезивао Српску ако не функционише, захваљујући чињеници да на нивоу БиХ и Федерације БиХ нису испуњени услови?“, поручио је Додик.

Он је рекао да је Српска, с друге стране, испунила све услове ММФ-а.

Архива