Додик: Општина Пале да отвори пут развоја

28.06.2017 Актуелно

„Овај град и ова општина треба да отворе пут развоја, а не пут затворености и пут шпекулација, како је било у претходном времену“, рекао је Додик новинарима. 

Додик је навео да је са Југовићем разговарао о понашању скупштинске већине у општини Пале која очигледно кочи пројекте, те да народ мора да зна да напори које Југовић улаже, заједно са институцијама власти на републичком нивоу, могу да омогуће рјешавање многих проблема. 

„Већ видимо да су заустављене све иницијативе, а претходна власт је у предизборној кампањи задужила општину готово два милиона КМ. Када се то покушава платити и ријешити кредитним задужењем, што је једини могући начин, онда скупштинска већина то одбије, вјероватно са намјером да поручи народу да начелник не може ништа да уради“, рекао је предсједник Српске. 

Он је истакао да је општина Пале једна од стабилних и развијених општина у Републици Српској и да су у протеклом периоду Влада и институције Српске биле веома присутне у низу пројеката, као што је улагање у Јахорину, изградњу тунела „Стамболчић“, Основну школу „Србија“, студентски центар, реконструкцију Основне школе „Пале“, спортску дворану. 

„Без обзира на то ко је чинио локалну власт, ми смо сарађивали. Било је неких проблема у прошлом мандату јер је локална власт одлучила да не сарађује у обиму који је био потребан са републичким институцијама“, нагласио је Додик и додао да су сада створени услови да се иде даље. 

Коментаришући недавне појаве слања пријетећих СМС порука начелнику и представницима ДНС-а, Додик је рекао да је то очигледно попримило недозвољен и непотребан ниво. 

Он је апеловао да се грађани препусте једном солидарном и демократском животу, да не рјешавају ствари на тај начин, јер оне тако сигурно не могу да буду ријешене. 

„Ми смо поносни на чињеници да смо протеклих година држали веома безбједносно сигурним ово подручје и ми ћемо са становишта наших расположивих капацитета то и даље чинити“, навео је Додик. 

Он је истакао да ће по повратку у Бањалуку ставити ово питање на дневни ред код људи који о томе одлучују и да ће имати приступ који ће „ударити на овај проблем веома снажно“. 

Предсједник Српске нагласио је да је са Југовићем разговарао и о „трајном проблему“ – Јахорини, гдје је Влада и раније улагала, али очигледно то није било довољно, због чега се мора одредити на који начин да се уради реконструкција. 

Југовић је захвалио Додику што је посјетио Пале и што су разговарали о низу животних тема у овој општини.

„Разговарали смо о ситуацији на Јахорини и о томе у чему предсједник може да помогне, као и о активностима у вези са преузимањем погона „Фамос“, гдје Влада и предсједник изражавају спремност да помогну“, каже Југовић. 

Он је додао да су током данашњег састанка разговарали и о безбједносној ситуаицији, инфраструктурним пројектима и запошљавању.

Архива