Додик: Подићи сарадњу ca Вучићем на још већи ниво

23.06.2017 Актуелно

 

„Са Владом Србије и премијером Вучићем реализовали смо много пројеката, а са предсједником Вучићем желимо да подигнемо ту сарадњу на још већи ниво и да обезбиједимо и у политичком смислу што је могуће боље односе у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама“, рекао је за РТС Додик, који у Београду присуствује Вучићевој свечаној инаугурацији.

Говорећи о разлици у функцијама премијера и предсједника, које је и сам обављао, Додик је навео да се те дужности разликују и да је влада оперативна и извршна, а предсједник је тај који обједињава све институције, интересе и представља државу.

„Веома је важно да сарађују предсједник и премијер и да нема несугласица о било каквим питањима. Увијек је то једно када је ријеч о интересу државе. Вјерујем да ће тако бити и у Србији“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да је као предсједник морао да прекине негативну нит усмјерену на разградњу Републику Српску.

„Морао сам да учиним комбинације разних дипломатских, али и оштрих мјера које су се супротстављале неким политикама и да зауставим деградацију Републике Српске. Као предсједник, морао сам то да носим на својим леђима“, истакао је Додик.

На питање да ли је за њега био лак прелаз са једне функције на другу, Додик је рекао да је у Влади било много више посла.

„У сваком случају, као предсједник морате да имате другачији приступ који говори о томе да обједињавате различите интересе и структуре у самој Републици, и то је нешто што сама предсједничка фунцкија тражи“, навео је Додик и истакао да се ниједно стратешко питање, нити одлука од интереса за државу не доноси, ако нема консензуса.

Архива