Додик: БиХ je пропала земља

29.06.2017 Актуелно

 

Додик каже да је БиХ вјештачка и да пропада, те да Срби у БиХ треба да имају право да иду својим путем, какво су добили и Албанци на Косову који су прогласили независност 2008. године.

„Нема смисла, нема логике да се живи у земљи која је скоро пропала. Зашто је БиХ гарантована политичка категорија, зашто мора да постоји“, упитао је предсједник Републике Српске.

Он је рекао да је сигуран да Српска иде путем ка независности. „Видјећемо да ли ће то питање бити покренуто у наредним годинама, ја то не знам. Али сугуран сам да идемо тим путем – путем ка независности“, рекао је предсједник Републике Српске.

„Нећемо организовати референдум о отцјепљењу током 2018. године. Схватамо околности и контекст. Референдум 2018. године би изазвао многе реакције, а ми и даље желимо да искористимо замах и да га легитимизујемо као своје право“, истакао је Додик.

Он у интервјуу америчком „Политику“ наглашава да кретање према независности не би водило ка крвопролићу у региону, осим ако не буде међународне интервенције.

Предсједник Републике Српске је рекао да ЕУ „блиједи“ и да није сигуран да ће опстати, али да Република Српска и даље жели да се придружи том блоку, уколико он преживи и ако се стабилизује.

„ЕУ блиједи. Сама чињеница да Британија одлази, да се сваки избори прате трауматично, говори много о цијелој тој причи и ситуацији у којој је ЕУ. И то показује да углед ЕУ сада није исти као прије десет година“, оцијенио је Додик.

Он је нагласио да никада није разговарао о сецесији са предсједником Русије Владимиром Путином, већ да се, умјесто тога, фокусирао на економски развој.

„Русија од мене није тражила ништа, да урадим нешто што је немогуће. Али када одем у Брисел, када сам ишао у Вашингтон, на мене се вршио притисак, а и на многе друге политичаре одавде. И шта је природно? Да ли је природно да идете негдје гдје сте добродошли или да идете негдје гдје на вас врше притисак“, нагласио је Додик.

Он је похвалио Русију и Кину, јер, како је нагласио Балкану нуде пријатељство без постављања политичких услова.

Додик је нагласио да те двије земље, посебно Кина нуде економска рјешења без политичког мијешања.

Архива