Петровић: Требиње je плодно тло за инвестиције у сваком погледу

26.05.2017 Актуелно

Отварајући инвестициону конференцију, градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да је Требиње плодно тло за инвестиције у сваком погледу и да су потенцијалним инвеститорима на располагању бројни пројекти који су већ планирани, али и могућност да у сарадњи са Градом осмисле и предложе покретање потпуно нових.

„Инвестициона конференција ће представити низ пројеката, понудиће одговоре на питања, и отворити могућности за додатна“, рекао је Петровић и истакао низ предности, које Град нуди потенцијалним инвеститирима у односу на друге локалне заједнице.

Петровић је навео да су неке од тих предности близина европског тржишта, хидропотенцијал, потенцијал за пољопривреду, туризам и привреду, стимулативна пореска политика и ниски оперативни трошкови.

„Ово није само позив инвеститорима, већ порука градске власти какво ћемо Требиње имати у годинама које су пред нама“, рекао је градоначелник и додао да је први циљ да се представи визија града у наредних 15 година.

Петровић је изразио задовољство због доласка великог броја домаћих и страних делегација.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске Златан Клокић изразио је наду да ће конференција довести до нових инвестиција у Требињу, граду који је за Републику Српску веома значајан као мотор развоја Херцерговине са свим потенцијалима.

„Увјерен сам да ће ова конференција донијети нове вриједности, које ће град покренути још брже и још снажније, уз пуну подршку Владе Републике Српске“, рекао је Клокић и честитао домаћинима на доброј организацији.

Првог дана Конференција биће одржани панели о теми „Инфраструктура и инвестиције“, „Привреда и пољопривреда“ и „Туризам“. Конференцији о туризму која је планирана за 17.00 часова присуствоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Конференцији која се одржава у Културном центру Требиње присуствују инвеститори из Кине, Русије, Турске, Аустрије и Грчке, представници привредних комора из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ, те амбасадори Словеније и Македоније.

Овом значајном скупу у Тренињу присуствују и министар финансија у Влади Републике Српске Зоран Тегелтија, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, министар науке и технологије Јасмин Комић, Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, градоначелници и начелници градова и општина Републике Српске и БиХ, те многобројне угледне звнице.

Организатор инвестиционе конференције, коју је подржао предсједник Републике Српске Милорад Додик, је Град Требиње.

Архива