Додик: БиХ не функционише

11.05.2017 Актуелно

 

„СНСД је сматрао да то омогућава отварање развојног циклуса и да повећава даље шансе да градимо мреже ауто-путева, да избијамо даље према Бијељини. Из СДС-а су сматрали да то не треба да се деси и то је њихова одлука коју поштујемо“, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је Република Српска тиме изгубила одређену могућност, али „није пала на кољена, нити ће пасти како то опозиција жели да прикаже“.

Додик је навео да власти у Српској настављају да траже алтернативе, које су веома доступне, и да одржавају систем као и до сада ликвидним и способним да сервисира све своје потребе.

Он је навео да не треба наставити причу о увођењу нових акциза и да је, што се тиче СНСД-а, то крај приче.

Додик је подсјетио да су он и Влада Српске, када се опозиција појавила са великом причом о Реформској агенди, тада били против тога, а „Савез за промјене је направио читаву атмосферу око тога да призову чак и министра спољних послова Велике Британије и Њемачке да дођу у Сарајево, како би се вршио притисак“.

Власти Републике Српске, додао је он, тражиле да се у Реформску агенду унесе одговорност, у складу са Уставом, за сваки ниво власти, што је било кључно.

„СНСД није тај који је креирао Реформску агенду, око чега се касније упетљао Међународни монетарни фонд /ММФ/. Аранжман са ММФ-ом очигледно да је пропао. То није дио који треба нас да питате јер су у Српској испуњени услови, не због ММФ-а, већ због нас“, истакао је Додик.

Додик је нагласио да СНСД има рачунице које говоре да је више од 35 до 40 одсто продаје нафтних деривата у Српској екстерног карактера и да их купују људи из окружења из Хрватске, Србије и они који су у транзиту кроз Српску.

„Република Српска има најјефтиније гориво и стопу ПДВ-а у региону. И да је дошло до повећања акциза, имали бисмо најјефтиније гориво у региону“, истакао је Додик.

Архива