3лочин у Добровољачкој – симбол посрнулог правосуђа БиХ

02.05.2017 Актуелно

„Тужно је и поражавајуће да породице страдалих нису у могућности да у миру одају почаст својим најмилијима на мјесту гдје се овај злочин догодио, али баш због тога је важно да наставимо да се достојанствено сјећамо и одајемо почаст страдалим војницима“, изјавила је Цвијановићева Срни.

Она је нагласила да ће Добровољачка улица остати мјесто сјећања и опомене, а Влада Републике Српске наставиће да инсистира на томе да се овај злочин не заборави и да се истраје у борби за правду за жртве и њихове породице.

Према њеним ријечима, губитак породица страдалих не може се надокнадити, али се правда може и мора достићи институционалним дјеловањем и непристрасности правосуђа које до сада, нажалост, није виђено.

„Будућност у миру је жеља свих нас, али правда и поштовање према жртвама су обавезе на које не смијемо заборавити“, истакла је Цвијановићева.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, територијалне одбране и паравојних муслиманских фаланги којима су командовали освједочени пријератни криминалци сарајевског подземља.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова донио је одлуку да се обиљежавање 25 година од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву ове године организује 3. маја само у Миљевићима у Источном Сарајеву, али не и у федералном Сарајеву, и та одлука је, како је објашњено, изнуђена понашањем кантоналних и федералних власти.

Архива