Захвалност Русији што се у Савјету безбједности чују ставови Српске

20.04.2017 Актуелно

Цвијановићева је захвалила представницима Руске Федерације и за велики ниво политичког разумијевања за дејтонску позицију БиХ и Републике Српске.

Она је нагласила да су традиционално добри односи Српске и Руске Федерације прави примјер партнерства у којем нема политичких условљавања и гдје је отворен простор за економску сарадњу, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Цвијановићева је истакла да је Русија велики пријатељ српском народу са којим дијели многе вриједности и са којим је у многим искушењима била на истој страни.

Изразивши захвалност због одлуке Русије да клириншки дуг исплати у новцу, премијер Српске је упознала Иљичева и о садржају новог извјештаја Републике Српске Савјету безбједности УН, који ће ускоро бити упућен на адресе свих релевантних субјеката.

Цвијановићева је на састанку још једном изразила саучешће поводом смрти амбасадора Русије у УН Виталија Чуркина са којим су представници Српске имали изузетну сарадњу.

Саговорници су оцијенили да је досадашња сарадња између Српске и Русије изузетно добра, те да је и у будућности треба јачати у свим правцима.

Цвијановићева и Иљичев разговарали су о актуелној политичкој и економској ситуацији у Српској, БиХ и региону, као и о дешавањима на међународној сцени у свјетлу безбједносних изазова.

На састанку су размијењена мишљења о безбједносној ситуацији на глобалном нивоу, те истакнуто да је за успјешну борбу против тероризма неопходно међународно повезивање полицијских институција, размјена информација и искустава које представљају узајамни интерес, те сарадња свих напредних снага на сузбијању безбједносних пријетњи.

Цвијановићева је на састанку у Њујорку уручила Иљичеву плакету Владе Републике Српске као знак захвалности за подршку коју Русија пружа Српској у очувању њеног међународног положаја.

Архива