Полиција Републике Српске синоним борбе српског народа

04.04.2017 Актуелно

„Републику Српску која има своју територију, народ и ефективну власт као што је полиција данас доживљавамо као државу, која је спремна да организује и одбрани слободан живот који има. Неки неће да нас признају и не дају нам међународно признање, али то не значи да ми то нисмо“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је „слобода српског народа увијек била важна и везана за то да Срби овдје имају државу, а полиција несумњиво једна од основних обиљежја државе“.

„Полиција је једна од ефективних власти и то јесте критеријум који никада није промијењен још од давне 1933. године прошлог вијека када су се утврђивали критеријуми за формирање и признање државе“, рекао је Додик на свечаној академији у Бањалуци, поводом обиљежавања 4. априла, Дана полиције и 25 година МУП-а Републике Српске.

Додик је навео да су након потписивања Дејтонског споразума насиљем, одлукама високих представника, одузимане, премјештане или организоване мимо Устава више институција, као што је Сипа и друге институције на нивоу БиХ.

„Неки су покушавали да одузму Српској оно што јој несумњиво припада, а то је безбједност“, нагласио је Додик.

Он је рекао да ни у једном уставном акту БиХ безбједност није лоцирана на нивоу БиХ, већ на нивоу ентитета.

„Свједок сам тога да је годинама полиција од неких који су долазили овдје да нам креирају систем била одређена за нестанак, односно да се одрекнемо надлежности над полицијом“, истакао је Додик.

Он је рекао да су тада сви актуелни политичари из Српске знали ако се то учини да се губи Република Српска јер је у том тренутку полиција Републике Српске била животно везана за чињеницу има ли Републике или нема – ако има полиције Српске има Републике Српске или супротно.

„Полиција Републике Српске је синоним борбе српског народа за његова права. Ми нисмо освајали та право, већ смо их добили Уставом БиХ, Уставом Републике Српске и Дејтонским мировним споразумом“, напоменуо је Додик.

Додик је рекао да Република Српска жели да то право упражњава и не жели да се одрекне своје слободе, истичући да је полиција Републике Српске гаранција слободног живота српског народа на овим просторима.

„Не желимо да нам наметну полицијске структуре и организације са нивоа БиХ као надлежне и као доминантне јер су оне вануставне. Одлучни смо да одбранимо све оно што је наше право, али немојте очекивати да ћемо се због неких далеких циљева, њима знаних, одрећи полиције и Републике Српске и наше слободе“, истакао је Додик.

Додик је подсјетио на 782 припадника МУП-а Републике Српске који су дали своје животе за стварање Републике Српске и њену слободу.

Он је рекао да је полиција Републике Српске створена и расла упоредо са Републиком Српском и показала своју одлучност да брани народ и Републику Српску.

„Након рата изграђивана полиција Републике Српске извршавала је све обавезе у складу са Уставом и законом и данас служи на понос свим грађанима, мени као предсједнику и свим институцијама Републике Српске“, закључио је Додик, додајући да посао полицајца није нимало лак, да то није само занимање већ и начин живота.

Архива