Додик: Посланици СНСД-а неће присуствовати сједници о акцизама

03.04.2017 Актуелно

„Видјећемо на који начин ће се та ситуација одвијати. Желимо да видимо одговорност оних који су преузели обавезе. Знамо да имају озбиљне разговоре са странцима и до мене је дошла прича да би СДС гласао када би и СНСД ушао и гласао. За разлику од њих, ми не морамо никоме давати никаква обећања, али ако мисле да је то тако потребно могли бисмо да разговарамо“, истакао је Додик и додао да не мора он да сазива састанак, већ да могу и они.

Он је додао да се опирао причи у вези са заједничком изјавом политичких лидера у БиХ о предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања ЕУ, те да је Српска тражила да се та изјава модификује.

Додик је подсјетио да је тек након модификације, која је подразумијевала да се јасно одреди одговорност различитих нивоа власти у БиХ, Српска ушла у процес потписивања изјаве.

„Неки су на томе правили политике, а сада избјегавају да проведу оно што су сами иницирали. Савез за промјене је сам иницирао тако нешто, сада избјегава да изврши свој дио обавеза из неког калкулантског разлога“, оцијенио је Додик.

Лидер СНСД-а је поновио да је Република Српска озбиљна када преузима обавезу, иако то некада није лако, али је урадила све тешке ствари које су биле у вези са ММФ-ом – од Закона о раду, Закона о банкама, те реформама које се чине.

Додик, који је предсједник Републике Српске, рекао је новинарима у Трну да је и у овом тренутку Српска једини ниво власти који је испунио све обавезе које се односе на ММФ и нема ниједне која би могла да се адресира инститицијама Српске.

„С друге стране, ФБиХ има проблема у вези са детаљном провјером пословања која треба да се изврши у „БХ Телекому“, „Еронету“ и још неким мјестима. Има много ствари које су олако преузели, а у суштини нису урадили. Највећи проблем представља заједнички ниво БиХ“, сматра Додик.

Архива