Бањалука – главни град у којем се развија и живи идеја Српске

23.04.2017 Актуелно

Додик је рекао да је идеја Српске била вјековна тежња многих који су живјели на овим просторима, да Срби са другима живе у миру и имају свој организациони и територијални облик.

„Зато је Бањалука важна и зато смо ми из институција Републике Српске у континуитету улагали напоре да граду дамо садржаје које треба да има као главни град“, рекао је Додик синоћ на свечаној академији поводом Дана града – 22. априла.

Он је навео два упечатљива периода у којима се Бањалука развијала – период када је бан Светислав Милосављевић давао основне контуре за развој града, те посљедњих петнаестак година када су „многи прегаоци који су руководили градом, дали несумњив допринос да добије свој средњоевропски значај“.

„Бањалука данас није само алеје, младост и спорт. Данас је овде централни систем власти Републике, централно мјесто политичких, економских, финансијских и других дешавања“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска ће наставити да улаже напоре за континуитетом развоја пројеката тих врста који ће Бањалуци дати све што је потребно за предзнак главног града.

Он је навео да ће Бањалука ускоро добити и нови клинички центар, који неће бити само клинички центар Бањалуке већ Републике Српске, као и да су осмишљени пројекти ауто-путева да овај град и цијела Српска не остану комуникацијски затворене.

„У том погледу Бањалука представља централно мјесто, јер је то тако природно, али не сматрамо мање важним ни било који дио Републике Српске“, навео је Додик.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је синоћ да град улаже напоре на стабилизацији јавних финансија и да је намјера да се ове године изгради нова топлану, инвестиционе вриједности 30 милиона КМ.

Он је нагласио да међу циљевима градске администрације спада и повећање запослености, те да је с тим циљем и улагање од милион КМ у пословну зону да би била отворена нова радна мјеста.

„Циљ нам је ефикасна и рационална јавна услуга која треба грађанима, јер то очекују и заслужују. Циљ нам је да Бањалука буде угодно мјесто за живот, за најмлађе, за омладину и њихове породице“, навео је Радојичић.

Он је рекао и да се Бањалука кандидовала за европску пријестоницу културе 2024. године, што значи да ће нову стратегију развоја културе и знатно интензивирање културног живота у граду.

Радојичић је истакао да се захваљујући Влади и предсједнику Републике Српске, те јавним републичким предузећима очекује завршетак капиталних пројеката као што су ауто-пут Бањалука-Прњавор, клинички центар и други битни пројекти.

„Циљ нам је да Бањалука буде отворен и укључен град са јасним правцима развој“, рекао је Радојичић.

На свечаној академији додијељена су признања и награде, гдје су, према ранијој одлуци Скупштине града, „Златни грб града Бањалука“ добили Краљевина Шпанија и кошаркашка репрезентативка Србије Саша Чађо.

Награду „Плакета града Бањалука“ добило је 14 појединаца и колектива за остварене резултате.

Свечаној академији присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, потпредсједници Владе Српске Антон Касиповић и Сребренка Голић, више министара у Влади Српске, посланици и делегати у Парламентарној скупштини БиХ, те бројни представници културног, јавног и политичког живота града и Републике.

Архива