Ко жели раскол између Српске и Србије на фону је сарајевске политике

04.03.2017 Актуелно

На питање „Спутњика“ да ли зна који је мотив министра безбједности БиХ Драгана Мектића који каже да кабинет предсједника Српске спрема неки удар против премијера Србије Александра Вучића што представља озбиљну оптужбу, Додик је рекао да не зна шта је Мектићев мотив, те да нема намјеру да га коментарише.

Он је изразио мишљење да као предсједник Републике има веома добру сарадњу са предсједником Владе Вучићем и да се потпуно разумију, а све приче, које ће, како каже, ионако бити заборављене за неколико дана, треба оставити спекулантима.

„То су наравно озбиљне оптужбе. Ја сам их демантовао и немам намјеру да се више бавим тиме. У сваком случају, то је покушај да се придобије симпатија Вучића на један потпуно лош, примитиван и нетачан начин. Дакле, озбиљна је ствар сарадња Републике Српске и Србије и озбиљно је да у Сарајеву на ту сарадњу гледају веома лоше. И ако имате ту намјеру да направите раскол у тој сарадњи онда сте на фону сарајевске политике и то није ништа чудно за СДС који је прихватио да буде полтронски политички трабант, прије свега, Бакира Изетбеговића“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је СДС то и показао, јер су дан након посебне сједнице Народне скупштине „одмах потрчали под Бакирове скуте“ дајући му излаз за ситуацију коју је он потпуно политички усложнио и довео до апсурда, понижавајући не само Српску и њена институционална права него и острашћено реагујући на Србију кроз мржњу коју муслимани из Сарајева у континуитету показују.

„И сад имате те људе тамо из СДС-а са којима смо покушали да разговарамо тих дана, да градимо неки консензус тврдећи да ово више не можемо да дозволимо и да треба да вратимо у органе питања која су важна за нас. Они су, наравно, отрчали на питању која су важна за муслимане. Тако да су они на другој страни линије, они су за нас опаснија прича него сами Бошњаци у политичком смислу. Они узурпирају наша права и праве неки привид“, истакао је Додик.

Подсјетивши да Савјет министара БиХ није влада, већ помоћни орган Предсједништва БиХ, Додик је рекао да су „неки од њих себи умислили да су неки алкапонци који покушавају нешто да ураде“.

На питање да ли ће бити на неком предизборном митингу Вучића, Додик је рекао да нема ништа против и да је спреман да буде уколико се процијени да је његово присуство ту потребно.

„Што се тиче подршке, желим поново да кажем да је веома важно да Србија у континуитету настави да спроводи политику стабилности и утицаја на регионалну безбједност. Господин Вучић као кандидат владајуће колиције и владајуће политчке партије за нас је прихватљив и има нашу подршку и то смо рекли од почетка“, поручио је Додик.

Архива