Додик: У јулу састанак са Путином

28.03.2017 Актуелно

„Мислим да је то дио редовне комуникације која даје резултате. Састајемо се и са многим другим званичинцима из свијета“, рекао је новинарима Додик.

Он је подсјетио да је Русија у Српској присутна у економском и привредном смислу и да је добар партнер, као и многе земље са запада, те да Српска и са једним и другим покушава да има своје интересе, што је видљиво из разговора са Путином и високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини.

„Сама чињеница да у тешким економским и пословним активностима Русија задржава значајан број радника у Рафинерији у Броду говори о њиховом опредјељењу. Никада нисмо чули од Путина или било кога да смо руска интересна зона, него се ради о пријатељству које даје резултате, а наставићемо да сарађујемо са Западом и Кином, са којом можемо добити значајне пројекте“, навео је Додик.

Одговарајући на питање о томе да се нико од чланова Предсједништва БиХ никада није састао са предсједником Русије Путином, Додик је рекао да нема коментар.

Он је рекао да је Република Српска имала више захтјева и присиле од Запада, него од Русије.

„То што сада не функционишу односи Запада и Русије, не треба ми да будемо колатерална штета. Оријентисани смо ка ЕУ, а Српска нема намјеру да уђе у било какво даље кретање према НАТО-у, а наше одлуке су везане за ранији консензус, што могу потврдити сви политички фактори и Младен Иванић, Младен Босић, Вукота Говедарица“, рекао је Додик.

Он је рекао да није задовољан чињеницом да је Републике Српска неоправдано санкционисана са становишта Међународног монетарног фонда /ММФ/ и осталих финансијских институција.

„Када Српска испуни обавезе, онда наиђемо на проблем што то није урадила Федерација БиХ /ФБиХ/ или заједнички ниво. Био сам предсједник Владе када Република Српска, јер није изручила осумњичене за ратне злочине, није добила средства ММФ-а, а ФБиХ јесте, што показује да постоје дупли аршини“, додао је Додик.

Говорећи о усвајању измјена и допуна Закона о акцизама у парламенту БиХ, Додик, који је и лидер СНСД-а, поновио је да је Српска испунила све услове потребне за аранжман са ММФ-ом и да нема намјеру да преузима туђу одговорност.

„Нисам сигуран да ће успјети бити постигуто рјешење до краја овог мјесеца. Писмо намјере на нивоу БиХ потписао је Савјет министара БиХ и преузели су обавезу да ће све испунити, као и актуелна већина у парламенту БиХ, гдје СНСД није и наша одговорност није овај ниво“, сматра Додик.

Одговарајући на питање о наводима да би предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић могао да 2018. године буде кандидат за предсједника Републике Српске, Додик је рекао да то не коментарише никако и да су тек наредне године избори.

Архива