Цвијановић: Референдум је демократско право сваког народа

11.03.2017 Актуелно

„Референдум је демократско право сваког народа и веома сам срећна што су грађани Републике Српске тај инструмент демократије могли да искористе“, поручила је Цвијановићева након што је у Тужилаштву БиХ дала изјаву као осумњичена у предмету „Референдум“.

Цвијановићева је за Радио-телевизију Републике Српске нагласила да је тај предмет настао као резултат похода Бакира Изетбеговића на Републику Српску, који је кулминирао антиуставном, антидејтонском и ванинституционалном ревизијом, која је доживјела фијаско.

Она је оцијенила да се ушло у један потпуни бесмисао у оквиру БиХ и да се ствари неће добро завршавати уколико се буду трошили вријеме и енергија на оваква питања.

Према њеним ријечима, несређени односи у БиХ доживјели су кулминацију са тим ратним походима који долазе од Бакира Изетбеговића.

Цвијановићева је подсјетила да је њен став познат када је ријеч о обрушавању на Дан Републике Српске и начин како је један политички процес спроведен у правосудни предмет с чиме се апсолутно не слаже.

„Не сматрам да било ко, када су у питању институције Републике Српске или појединци који сједе у тим институцијама, има било какву кривицу у овом предмету, а самим тим и ово што се мени ставља на терет, да сам помагач извршиоцу, апсолутно сматрам ирелевантним и мислим да је ово ствар која би требала што прије да се заврши“, напомиње Цвијановићева.

Она је додала да ово баца мрљу на укупне односе у БиХ и показује како су људи у стању да се обрачунавају преко правосуђа због својих политичких циљева.

Премијер Српске је закључила да појединци у БиХ покушавају да приватизују све и да би јој било жао да приватизују и правосуђе.

У Републици Српској је 25. септембра организован референдум на којем су становници одговарали на питање: „Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?“.

Архива