Кошарац: Ово није блокада, рећи ћемо када то урадимо

16.02.2017 Актуелно

„Ово није блокада. Онда када се одлучимо да је то блокада, ми ћемо то рећи“, рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву, након што је Проширени колегијум одлучио да одгоди данашњу сједницу Представничког дома за 7. март.

Кошарац је истакао да су посланици из Српске, окупљени око базичних ставова институција Републике Српске, затражили да сједница Представничког дома буде одгођена све док се Изетбеговић не врати у институције и досљедној примјени Устава БиХ.

„Још једном желим да кажем да овдје није ријеч о бојкоту, него о нашој легитимној иницијативи која је јуче упућена са циљем да се одгоди сједница док се ово питање не ријеши онако како је то прописао устав ове земље“, нагласио је Кошарац.

Он је указао на важност престанка игнорисања легитимних ставова представника конститутивних народа БиХ.

„Јуче смо имали такав амбијент на Проширеном колегијуму, када је предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић игнорисао легитиман став представника српског народа“, рекао је Кошарац и оцијенио да је то била лоша порука.

Он каже да је за изградњу укупних односа у БиХ потребно да се поштују интереси Републике Српске.

„Неопходно је да се окупљамо око институција Српске. Још једном желим да поручим Савезу за промјене да се у вези са овим и другим важним питањима окупимо око институција Српске. Само тако можемо зауставити ванинституционална и неуставна поступања Бакира Изетбеговића, што је показао 9. јануара и сада по питању ревизије“, нагласио је Кошарац.

Он је истакао да су празници Републике Српске елементарна уставна надлежност Српске и да је Српска дефинитивно имплементирала одлуку Уставног суда БиХ, те да је српски члан Предсједништва БиХ легитимно постројио Трећи пјешадијски Република Српска пук Оружаних снага БиХ на прослави 9. јануара у Бањалуци.

„Увијек ћемо бранити интересе Републике Српске на достојанствен и уставан начин“, поручио је Кошарац и додао да је став СНСД-а да треба у потпуности демилитаризовати БиХ.

Он каже да су став представника Републике Српске да не треба допуштати да се у институцијама БиХ расправља о било којем питању без присуства представника сва три народа, данас готово потпуно подржали представници ХДЗ-а.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а оцијенио је да одређени бошњачки политичари покушавају да афирмишу политике „које су биле присутне у прошлом времену“.

„Напомињем да живимо у 2017. години и да знамо на који начин се дешавају одређени процеси када се неко прегласава или када се легитимни интереси и циљеви народа покушавају заобићи“, упозорио је Кошарац.

Истакавши да је питање евентуалног покретања ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије прије свега политичко питање, Кошарац је констатовао да покретање ревизије може бити уставно само ако се закаже сједница Предсједништва БиХ и уколико Предсједништво донесе одлуку о томе.

„Све остало је ван институција и Устава БиХ“, рекао је Кошарац и додао да Изетбеговић својим дјеловањем отвара један нови модел ванинституционалног и вануставног поступања у БиХ.

Констатујући да се о исходу евентуалне ревизије може претпостављати, Кошарац је нагласио да није забрањено о ревизији причати са представницима цивилног друштва и академске заједнице, али да одлуку може донијети само Предсједништво.

„Ово ме подсјећа на додатни притисак Изетбеговића и рекао бих потпуно отворено његову потребу да мобилише своје политичке структуре за изборе који долазе 2018. године“, рекао је Кошарац.

Архива