Додик: Оптужница због референдума за десетак дана?

23.02.2017 Актуелно

„Биће подигнута оптужница зато што смо били на референдуму. Замислите, јединствен примјер да због организације референдума идете у кривични поступак“, рекао је Додик јуче на конференцији за новинаре у Београду након састанка са предсједником Србије Томиславом Николићем, премијером Србије Александром Вучићем и предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем.

Он је навео да то говори о Сарајеву, које је изгубило стрпљење и покушава да на разне начине доведе нешто до краја, али до краја може да доведе само БиХ.

Додик је рекао да би могао данима да прича о БиХ које нема, да ли она постоји и да ли је икада постојала.

Коментаришући однос Бошњака према Србима и Хрватима, он је рекао да је ријеч о једном разузданом национализму Бошњака-муслимана у БиХ који имају готово идентичан однос и према Србима и према Хрватима.

„Ријеч је о томе да желе да се наметну као једини и јединствени и да је БиХ само њихова, али БиХ није само њихова. Њима припада само пет кантона. Република Српска им не припада, а пет кантона припада Хрватима“, подсјетио је Додик.

Он је навео да БиХ не може да буде онаква какву Бошњаци хоће и додао да БиХ, оваква како је замишљена, очигледно не функционише.

Предсједник Српске је оцијенио да ће, након покретања ревизије пресуде по тужби против Србије за геноцид, коначно многи схватити, посебно неки београдски кругови, да БиХ није Бакир Изетбеговић и Бошњаци и да БиХ представљају институције у којима се налазе и Срби и Хрвати.

Он је истакао да само заједнички став свих представља БиХ, а нечији појединачни став и ово што сада ради Изетбеговић је став пет кантона и ништа више.

„О БиХ хоћемо да разговарамо и разговараћемо све док будемо питани, а ако не будемо, од БиХ нема ништа“, рекао је Додик.

Предсједник Српске наводи да он није поборник БиХ, која је за њега немогућа и неуспјешна земља у коју су Срби назор угурани због неких сујетних странаца и у којој треба да се фингира нека сарадња и јединство.

Додик је запитао каква је то сарадња када неко може себи да узме за право да представља све пред међународним организацијама као што је Међународни суд правде, те оцијенио да од такве БиХ нема ништа.

Он је рекао да мир и стабилност треба сачувати и да се у томе слаже са Николићем, Вучићем и Иванићем.

„Ми нисмо авантуристи и нећемо направити ниједну авантуру, али нећемо ни дозволити да неко у име нас говори и да нас представља. Ми хоћемо да се чује наш глас и да се видимо онолико колико нам је дао Дејтон и устав БиХ, ни мање ни више од тога“, рекао је Додик.

Он каже да је ово прилика да се рашчисти ситуација и са три судије странца у Уставном суду, који углавном доноси негативне одлуке према Републици Српској, као и да се рашчисти насиље високог представника, које је деценијама промовисано у БиХ, а сада је то пребачено у Уставни суд.

„Зашто да ми вјерујемо у суд и тужилаштво који суде само Србима, раније по основу ратних злочина, а сада за референдум“, рекао је Додик.

Архива