Додик: Cрби имају легитимно право да истакну своје захтјеве

12.02.2017 Актуелно

Додик је за „Спутњик“ рекао да поштује међудржавне границе, али да тражи да се поштују и ентитетске границе у БиХ јер су оне дио онога што пише у Дејтонском споразуму.

О приједлозима бивших званичника и амбасадора са Запада за прекрајање граница на Балкану, Додик је рекао да није никакво чудо да говоре једно кад су овдје, а друго кад оду.

„Али, оно што остаје овдје јесте нама навучена луђачка кошуља коју ми овдје треба да распетљавамо. Дакле, очигледно је да је мултикултурализам пропао, и то нисам ја рекао. То је рекла и /Ангела/ Меркел, /Дејвид/ Камерон, то говоре многи други“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, мултинационалне и мултитериторијалне организације су у кризи, као ЕУ, и све сложене земље, као што се види у Шпанији и Британији. Много се ствари промијенило, каже, а овдје се покушава држати залеђени концепт од прије 30 година.

„Ако покушате да наметнете дијалог о томе, ви сте националиста, популиста. У суштини читав свијет се драматично мијења, а у овом дијелу југоисточне Европе, који је био рефлекс те оптимистичне Европе и западног свијета, се не доводи у питање ниједна ствар која је тада наметнута насиљем“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да он и даље остаје на својим позицијама у којима не може да схвати да је неко у процесу распаду Југославије прихватио и моделирао распад те земље, а да је у БиХ која је била синоним за малу Југославију, оставио исте народе који нису могли да се договоре на нивоу бивше Југославије и рекао: „Ви Срби, Хрвати и муслимани, који нисте могли на нивоу Југославије да сарађујете, сад има да ћутите и да сарађујете на нивоу БиХ“.

„То није моја заблуда, ја сам имао заблуду и она је била Југославија. И нисам једини у томе. Та заблуда је највећа заблуда српског народа у новијој политичкој историји. Али, кад смо дошли у позицију да Југославија не постоји и кад знамо да БиХ као таква никада није постојала као засебна држава кроз историју и увијек је била дио већих конгломерата, монархија и да никада није имала самостални статус, ми се сада вјежбамо 20 година зато што је неко по канцеларијама по Западу рекао ово морамо. Морамо да покажемо да може, а у исто вријеме ти исти принципи мултиетничког друштва им пропадају по Западу“, истакао је Додик.

Он је рекао да је веома свјестан да постоје утврђене границе, али постоје и у оквиру БиХ ентитетска разграничења.

„Ја тражим да се оне поштују. Ја поштујем међудржавне границе, онда тражим да се постоје и ентитетске границе јер су оне дио онога што пише у Дејтонском споразуму“, истакао је Додик.

Тај проблем, сматра он, очигледно се мора рјешавати тако што ће се у политичком и територијалном смислу правити организација која ће покривати у великом обиму народе који су компактни.

„Не можете очекивати на Балкану да ријешите сва национална питања других народа, а да српско народно питање остане распарчано у неколико земаља и да покушавате у свакој од тих земаља унилатерално да наметнете рјешење које је у суштини антисрпско. Рушење Дејтона од стране међународне заједнице у БиХ је антисрпска активност коју међународна заједница спроводи све вријеме. Ми нисмо имали ништа против Дејтона, али јесмо имали против интервенције странаца“, истакао је Додик.

На питање да ли се може рећи да ће бити мира на Балкану кад се ријеши српско национално питање, Додик је рекао да ни он нити Срби не пријете миру.

„Али, Срби имају легитимно право да истакну своје захтеве. Суочени сте, рецимо, на Косову с чињеницом да се мора ријешити албанско питање, али очигледно да нико неће да постави српско питање на самом Косову“, рекао је Додик.

Он сматра да ће Срби сами морати донијети одлуке о даљем кретању.

„Хипотетички говорећи, простор у коме би се организовало да Бошњаци имају своју државу у којој су доминантна већина, Срби имају своју у којој су доминантна већина, Хрвати своју, Албанци своју дјелује да би могло да буде најбоље могуће рјешење за дугорочну стабилност“, нагласио је Додик.

Коментаришући изјаву директора Канцеларије за југоисточну Европу у Стејт депарменту Метјуа Палмера, који је рекао да одлука о увођењу санкција Додику представља „одговор на његове сталне антидејтонске активности и изјаве“, предсједник Српске је позвао Палмера да покаже једно мјесто гдје је кршио Дејтон.

Он је истакао да су санкције против њега рецидив прошлости и да вјерује да се то неће дуго одржати. Палмер је, сматра Додик, очигледно прихватио логику америчке Амбасаде у Сарајеву.

„Видјећемо на крају да ли је то дефинитиван став и нове америчке власти. Има неких људи са којима контактирамо, а који су на неким важним мјестима и који показују разумијевање за разговор на ту тему. Чуо сам неколико пута новог предсједника Доналда Трампа који говори о томе да се неће мијешати у послове других земаља. Наравно да велике земље не мијењају брзо своју политику, али мислим да је створена атмосфера за дијалог и то може да буде добро“, истаао је Додик.

Архива