Цвијановић: У стабилној коалицији против тероризма Српска види своје мјесто

04.02.2017 Актуелно

Премијерка је, у изјави за „Спутњик“, рекла да је током посјете Вашингтону имала бројне активности и успоставила контакте са новом америчком администрацијом и званичницима више институција САД-а. Борба против глобалних пријетњи и настојање да се направи стабилна коалиција против тероризма гдје и Република Српска види своје мјесто.

„Мислим да можемо наћи своје мјесто у порукама које смо имали прилику да чујемо овдје. Оне јесу охрабрујуће, ако говорите о сарадњи, а ако говорите о добрим односима између највећих сила Америке и Русије, свако нормалан жели да види да ту постоји дијалог“, рекла је Цвијановић.

У САД се осјети атмосфера подијељености и постоји снажан отпор одлазеће администрације свему ономе што је најавио Доналд Трамп, каже премијерка. Коментаришући санкције САД-а предсједнику Додику, Цвијановићева је рекла да је то управо један од чинова одлазеће администрације, а да је све то сведено на један лични ниво.

„То је једна општа заврзлама коју је изазвао одређени број људи који очито нису били довољно успјешни у ономе што су покушавали да раде на нашем простору. Тумачити како је неко против Дејтона, ко заговара базичне принципе или враћање на оригинални Дејтон, је апсолутно апсурдно“.

Премијерка је рекла да вјерује да ће се у оквиру општих и глобалних питања, која ће бити другачије послагана упркос тренутним отпорима одлазеће администрације, Српска наћи своје мјесто.

„Ја не мислим да ће један мини простор у оквиру наше регије бити нешто посебно третиран од стране нове америчке администрације. Нама треба разумна страна, разумни саговорници који желе да разумију какви су то односи и шта су највеће пријетње. Нама не требају људи који ће упорно замјењивати тезе као што смо то имали прилику да гледамо и искусимо на својим леђима у претходном периоду“, закључује предсједница Владе Републике Српске

Премијерка је током посјете Вашингтону разговарала и са представницима ММФ-а гдје је констатовано да је Српска испунила свој дио обавеза, а да се сада очекује да то ураде и остали нивои власти у БиХ.

Архива