Уставни суд БиХ проширио надлежности – ставља се у улогу врховног суда

31.01.2017 Актуелно

Коментаришући поступак Уставног суда БиХ, који је укинуо и на поновно одлучивање вратио пресуду Вишег привредног суда у Бањалуци из јуна 2013. године, према којој је земљиште некадашње старе аутобуске станице у центру града припало Бањалуци, Радојичић је рекао да је Уставни суд БиХ преузео апелациону надлежност за правна и физичка лица.

„Уставни суд БиХ треба да рјешава уставне спорове и оцјењује усклађеност закона са Уставом. Међутим, преузео је апелациону надлежност и за правна и физичка лица, те се сад пред њим налази на хиљаде предмета, у којима се он поставља малтене као врховни суд БиХ“, рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Тако је, додао је Радојичић, у случају по апелацији предузећа „Аутопревоз“ одлучио да се поништи пресуда Вишег привредног суда, по којој земљиште у центру Бањалуке припада Граду.

„Цијели поступак се враћа на поновно суђење, а то значи да пред Вишим привредним судом Град Бањалука тужи „Аутопревоз“ да предметна локација код старе аутобуске станице припада граду, а не овом предузећу“, појаснио је Радојичић.

Он је нагласио да овај поступак траје више од деценије, те да ће се, по свему судећи, наставити „вући“ по судовима.

„Настојаћемо доказати нашу исправност, односно да је ријеч о имовини која припада Граду по основу некадашње замјене локација, када је аутобуска станица са старе локације пресељена на садашњу“, рекао је Радојичић.

Он је додао да је интересантно да је „успут“ нестало архиве и докумената о том процесу, те да се на суду све доказује на основу копија, изјава и вјештачења.

Радојичић је истакао да ће Град предузети све правне радње да заштити своју имовину, како у овом, тако и у другим случајевима, о којима се у посљедње вријеме говори.

„Истицали смо и проблеме са радом бањалучке кацеларије Правобранилаштва Српске. Проблем је што још нисмо пред судовима легитимисана странка, те нас по службеној дужности заступа Правобранилаштво Српске“, рекао је Радојичић.

Наводећи да због неадекватног рада Правобранилаштва Српске настају велике штете за Бањалуку, Радојичић је подсјетио да је о томе информисао министра правде Републике Српске Антона Касиповића, од којег очекује да предузме активности, које су у његовој надлежности, да би био ријешен овај проблем.

Када је ријеч о набавци енергента за гријање, Радојичић је навео да тренутно горива има довољно да се град грије до краја фебруара, у зависности од температуре ваздуха.

Он је додао да „Топлана“ са предузећем „Хигат“ има дугорочни уговор за набавку мазута, те да се он не може раскинути због специфичних ставки на основу којих је донесен.

„Ово предузеће с времена на вријеме неће да испоручује гориво, а писано не одговара ни на каква питања. У моментима када ово предузеће престане испоручивати, „Топлана“ је позајмљивала гориво од другог добављача, јер би иначе град остао без горива“, рекао је Радојичић.

Архива