Српска остаје при споразуму о питању војне имовине из 2012. године

26.01.2017 Актуелно

Додик је додао да питање Акционог плана за чланство у НАТО – МАП може бити ријешено кроз рјешавање питања имовине.

„Уколико се буде арогантно наставило са овако наметнутим одлукама, политички мотивисаним, о одузимању имовине Републике Српске, ми ћемо изаћи из тог процеса, па нека онда виде како ће се то кретати“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем.

Он је поручио да Српска тражи да се спроведе споразум политичких лидера, који је јасан и прецизан, те поновио да у Републици Српској постоји консензус да се на референдуму изјашњава о уласку БиХ у НАТО.

Човић је најавио да ће у четвртак, 2. фебруара, БиХ посјетити генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и да ће бити разговарано о активирању МАП-а.

„Волио бих да су још прошле године створени предуслови да у Варшави на састанку министара спољних послова НАТО савеза имамо ту сагласност. Нажалост, опет због унутрашњих игара, не из Републике Српске, нисмо то успјели урадити“, рекао је Човић.

Он је додао да ће учинити све да до јуна буде активиран МАП, али да се мора радити на стабилности прилика у БиХ.

„План је да у овој години имамо МАП и кандидатски статус за ЕУ. Колико смо од тога далеко или близу, можемо сви сваки дан пратити“, каже Човић.

Архива