Oд 16. јануара почињу нови преговори са синдикатом

05.01.2017 Актуелно

„Циљ је да се одређене аномалије, одређене нелогичности уклоне из Закона о платама“, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она је навела да се тек када се бавило питањем минулог рада, схватило колико ту има проблема, који се огледају на начин да су неке ствари регулисане у закону, а нема их у пракси и нису реалне.

„С друге стране, имамо велику категорију, а то су просвјетари који су цијели низ година остављени по страни и немају једнаке или избалансиране коефицијенте са осталим буџетским корисницима. Имамо ту једну категорију људи који имају средњу стручну спрему и који јесу закинути у овом претходном периоду“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла потребу да се такве ствари исправљају, и то законом. „За то нам требају партнери, синдикати, ма како се ми некада не слагали. Природно је да се не слажемо. Морамо заједно да радимо“, констатовала је она.

Цвијановићева је додала да много посла предстоји и када је ријеч о јавним предузећима.

„Ту су и велики послодавци. Узмите да само `Електропривреда Српске` са својим зависним предузећима има више од 9.000 запослених, ако узмете `Шуме Српске` са више од 4.500 запослених, па узмите и друге велике системе као поште, и видите да ту неких 20.000 људи прима плату, али оно што недостаје је боље позиционирање тих јавних предузећа како би могли дати већи допринос укупном економском развоју или привредном амбијенту, односно развоју Републике Српске“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да с тим циљем Влада Српске има разговоре са директорима тих система, којима је јасно шта Влада жели да постигне.

Цвијановићева је подсјетила да је у Српској повећана најнижа загарантована плата, рекавши да би она лично вољела да је тај договор послодаваца и синдиката био „на нешто већи износ“.

Архива