Институције Српске су стабилне и извршавају своју улогу

05.01.2017 Актуелно

„Успјели смо као Влада, или као институција Републике Српске, да дођемо до наших грађана и да третирамо на правичан начин све категорије у нашем друштву“, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Према њеним ријечима, то није нимало једноставан задатак у окружењу, које карактеришу многе неизвјесности.

„У Српској функционишу све институције, имамо предсједника Републике који је легитимитет добио из народа и који настоји и труди се да све институције држи у некој позитивној динамици“, оцијенила је Цвијановићева.

Она је навела да Српска има Народну скупштину која ради свој посао, као и Владу која ради свој посао, те да постоји синергија свих институција, што је веома позитивна ствар.

„То не можете видјети на другим мјестима. Овдје имамо апсолутно дефинисану политичку структуру која више од 10 година носи терет одговорности и успијева са тиме да се избори и нађе одговор на сва тешка питања“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да Српска успијева у задатим роковима да усвоји све потребне стратешке документе, те да у томе нема никаквог компромиса, јер се тачно зна шта је чији задатак и да се сходно томе институције и понашају.

„Вољели бисмо да имамо бољу везу, односно функционалну везу са представницима из другог политичког блока који чини власт на нивоу БиХ. Нажалост, не успијевамо да развијемо такав однос. У томе није сметња ни у Влади ни у другим институцијама Српске, него у појединцима који чине ту власт на нивоу БиХ, јер нису показали довољно спремности да заједно са институцијама Српске дефинишу заједно неке од најважнијих циљева“, истакла је Цвијановићева.

Премијер Српске је изразила наду да ће и на том пољу бити боља ситуација у будућности и да ће се та комуникација успоставити.

„Параметри су охрабрујући ако погледате да ми биљежимо раст, да смо ту у нешто бољој ситуацији у односу на земље региона, да опада стопа незапослености, а повећава се стопа запослености, да смо имали и неко благо повећање просјечне плате, да смо успјели заштитити пензионерску популацију и обезбиједити редовност њихових пензија, а разговарамо и како додатно да обезбиједимо пензионере“, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, мора се стално тежити да се ради боље и више и да је Влада Српске опредијељена за такво нешто, као и да не поклекне пред проблемима којих много има.

Цвијановићева је рекла и да постоји опредијељеност ка инвестицијама у чијем правцу је учињен низ активности, у чему постоје одређена стратешка опредјељења.

„У томе се рачуна да ће одређени инфраструктурни пројекти повући неке друге дјелатности и активности које ће и побољшати запосленост и слично“, додала је Цвијановићева.

Она је рекла да је Српска отворена за област енергетике, која је велики ресурс Републике Српске, да се уводи ред у јавна предузећа, да се пажња даје цјелокупном јавном сектору с циљем да се изједначе сви услови за све људе који ту функционишу.

„Било је ту и неких тешких одлука, као што је кориговање цијена рада и јако сам несретна што смо то морали урадити. Али, морали смо ићи тим путем да бисмо обезбиједили неку другачију стабилност и постепено побољшање коефицијената и плата уопште“, навела је Цвијановићева.

Говорећи о привреди, она је рекла да ту постоји много амбиција, те да је заједно са партнерима урађено доста ствари, као и да предстоји пуно тога што се још мора урадити.

Архива