Додик: БиХ драматично подијељена без могућности да буде састављена

24.01.2017 Актуелно

Додик је напоменуо да БиХ нема шансу, јер живи на притиску и присили, те да све лијепе ријечи о БиХ у региону и свијету нису истините.

Он је истакао да је БиХ илузија, а да он као политичар и човјек није спреман да буде дио тога, те да није спреман да политички и физички живот употријеби да би се на крају тог пута показало да је то илузија.

„Имам довољно у себи спознаје да знам да је то немогуће да функционише. Функционоше само зато што постоји интервенционизам међународне заједнице. БиХ покушава да се одржи на муслиманском идеализму који промовише једну државу унитаристичког карактера“, рекао је Додик за телевизију „Хепи“.

Додик је рекао и да је садашњи амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак показала унитаристички, пробошњачки и видно антисрпски концепт.

О односима са америчким дипломатама, Додик је рекао да никад није било једноставно и да су састанци, хиљаде које је имао, увијек били мучни.

Он је подсјетио да су Американци прекинули контакт са њим када је одбио да у континуитету уради неколико ствари, те навео реформу полиције, одбијање реформе устава чиме би се изгубио значај државотворности Републике Српске, а да је кључно било то што је одбио да сруши цркву у Поточарима што је од њега тражио бивши амерички амбасадор у БиХ.

„Кад сам одбио и рекао да нећу да срушим, они су сутрадан изашли са саопштењем у коме су навели да је Милорад Додик некооперативан и да се са њим не може доћи до неких заједничких пројеката и послова“, рекао је Додик и додао да му не представља сметњу што се са њим не сусрећу када долазе у Бањалуку.

Предсједник Републике Српске рекао је да се увијек код Срба нађе одређени број оних који су спремни да буду поданици политике која долази са стране, те оцијенио да је највећа грешка Срба кроз политичку историју, и новију историју, то што су странцима увијек давали већи значај него што они имају.

„Ми нисмо имали своје политике, ми смо се додворавали политикама које су дошле са стране у БиХ и које су нама предлагане као добре за нашу будућност, обећавали су нам чудо, а онда смо ми губили конкретна права и никада их више нисмо могли да вратимо“, оцијенио је Додик.

Предсједник Српске је истакао да се од почетка залагао за поштивање слова Дејтонског споразума, док су се бошњачки политичари залагали за дух Дејтона, односно интерпретирали тај споразум онако како њима одговара.

Он је напоменуо да БиХ има девет надлежности према Дејтонском споразуму, у којем се наводи да БиХ припадају надлежности изричито дате БиХ, а све остало што није изричито дато БиХ припада ентитетима. „И кад ја потегнем то питање, онда сам ја лош момак“, рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је подсјетио да су Републици Српској, интервенцијом високог представника, отете 83 надлежности и концентрисане на ниво БиХ, те напоменуо да у Уставу БиХ пише да надлежности на нивоу БиХ могу да се прибаве само на бази споразума два ентитета, али да ниједна од тих отетих надлежности није на тај начин прибављена.

Он је навео да је Савјет за спровођење мира једно од тијела мимо Дејтонског споразума и Устава, а које је одједном постало најважније тијело у БиХ, које сваких шест мјесеци разматра рад високог представника и даје му подршку шта год да уради.

Предсједник Српске каже да су општа начела Дејтонског споразума потписали СР југославија, Хрватска и „некаква БиХ која је призната 1992. године као Алијина, али у моменту када је потписиван споразум уопште није постојала“.

„То се најбоље види у Анексу два Устава БиХ који каже да су субјекти споразумијевања два ентитета, нигдје нема БиХ. Међутим, велике силе које су признале БиХ, да би очувале ту своју грешку од прије четири године када је потписиван Дејтонски споразум, они су ставили да је потписник БиХ“, додао је Додик.

Архива