Требињe: Укинути одборнички додаци, плате функционера умањење и до 40 одсто

22.12.2016 Актуелно

Донесена је и одлука да одборницима који су пензионери или су незапослени одборничка накнада буде умањена за 100 КМ, те да мјесечно примају 400 КМ.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а Гордан Мишељић рекао је да су иницијативу за укидање одборничке накнаде покренули овај клуб и Партија уједињених пензионера због вишка запослених у Градској администрацији, а циљ је да се новац уштеђен од одборничких издвајања усмјери за плате и отпремнине оних који ће остати без посла.

Прије покретања иницијативе, Мишељић је најавио да ће се одрећи одборничког додатка у корист дјеце са посебним потребама „Сунце нам је заједничко“.

И Благоје Шупић из СНСД-а најавио је раније да ће се у хуманитарне сврхе одрећи цјелокупног додатка за све четири године мандата, што је учинио и прије четири године.

Одборник СДС-а Видомир Бегенишић истакао је да је Клуб одборника СДС-а сагласан са укидањем одборничког додатка свим одборницима, осим онима који су незапослени.

„Сматрамо да би одборнички додатак требало да буде укинут и пензионерима који сједе у овом парламенту, јер су они добростојећи и нису репрезентативан узорак пензионера на нивоу града“, истакао је Бегенишић.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је рекао да ће се на одборничким додацима на годишњем нивоу уштедјети око 200.000 КМ.

„Због заробљености буџета вишком запослених и у складу са Законом о намјештеницима у локалној управи и самоуправи обавезни смо да дајемо три нето плате радници који су остали нераспоређени у Градској управи. Износ који ћемо уштедјети биће довољан за те намјене“, истакао је Петровић.

Одборници Скупштине Града данас су усвојили и приједлог да се смање плате функционерима од 25 до 40 одсто, односно градоначелнику и замјенику 25 одсто, а потпредсједнику Скупштине Града чак 40 одсто у односу на ранија примања.

Петровић је објаснио да ће, према новој одлуци, плата градоначелника бити 2.900 КМ, замјеника градоначелника 2.400 КМ, предсједника Скупштине 2.550 КМ, а потпредсједника Скупштине 1.800 КМ.

Архива