Додик и Вучић о изградњи моста у Братунцу и прикључењу Српске на мрежу аутопутева Србије

08.12.2016 Актуелно

Према ријечима предсједника Додика, посебно је било ријечи о изградњи моста у Братунцу и прикључењу Српске на мрежу аутопутева Србије.
Предсједник Додик и премијер Вучић разговарали су и о улагањима Владе Србије у Сребреницу и актуелним питањима у вези са промјеном власти у овој општини.

Додик је рекао да су отклоњени застоји у изградњи моста на Дрини код Братунца, тако да ће мост бити завршен у року како вријеме буде дозвољавало.
Када је ријеч о донацијама у Сребреници, наглашено је да су она веома важна за народ, који тамо живи јер ће Србија помоћи да се визуелно и
суштински промјени начин живота и поимања Сребренице, навео је предсједник Српске.

“Премијер Вућић потврдио је да Србија остаје привржена донацијама у Сребреницу, посебно у новим условима када је градоначелник из српског народа.
Са више поштења моћи ће да се употребе та средства која су покушали да злоупотребе раније локалне власти у Сребреници”, рекао је Додик.

Било је и ријечи о изградњи ауто-пута између Српске и Србије преко Раче. Додик је подсјетио да је траса ауто-пута у дужини од 36 километара од Прњавора до Добоја отворена ове године, најављујући да ће наредна траса од Прњавора до Бањалуке бити завршена слиједеће, најкасније 2018.године.

Додик је рекао да је данашњи састанак био наставак пријашњих разговора о актуелним питањима, наглашавајући да је Српска загледана у Србију као у своју матицу коју жели да буде јака и добра јер то и позицију Српске чини бољом.

“Политика Србије је увијек била политика поштивања Дејтонског споразума, то подразумјева уважавање БиХ, али никада Србија није ишла изван онога што јесте државни и национални интерес и саме Републике Српске и то је овдје јасно речено и овај пут и сваки пут када о томе разговарамо“ рекао је предсједник Српске.

Додик је рекао да Република Српска својом политиком настоји да сачува своја стечена права Дејтонским споразумом, а то подразумјава да оно што је било насиље високих представника треба да буде враћено, јер је то у складу са Дејтонским споразумом и међународним правом. Било је ријечи и о нараслим опасностима од глобалног тероризма који регионално има снажно упориште и логистику у Федерацији БиХ.

“Не треба затварати очи пред чињеницом имајући у виду да ће вјероватно расплет ситуације која се зове Исламска држава ићи вјероватно у том смјеру, да ће се у БиХ вратити значајан дио оних који су били на страни исламиста, а они имају значајан потенцијал. Видљиво је да бошњачке политичке структуре и безбједносне структуре не придају томе значај и вјероватно им дају неку скривену логистику о којој ми морамо да водимо рачуна“, рекао је Додик.

Најавио је да ће за десетак дана учествовати на једном скупу у Србији на којем ће бити заједно са премијером Србије и гдје ће поново разговарати о актуелним темама.

На питање новинара да ли подржава одржавање новог референдума о правосуђу БиХ, који је најавио лидер СДС-а Вукота Говедарица, Додик је одговорио да је он увијек за одржавање референдума.

Додао је да ће Српска на предсједничким изборима у Србији подржати кандидата владајуће СНС, истичући да Србија треба да да повјерење овој власти и настави пројекат дугорочне стабилизације.

„Мислим да Србија иде правим путем“, рекао је Додик, наглашавајући да су предсједнички избори ствар Србије.

Архива