Срамотан дисциплински поступак против војника Оружаних снага БиХ

17.11.2016 Актуелно

Цвијановићева је рекла да су сви становници који су изашли на рефередум на то имали право, људско и политичко, које им нико не може одузети.

Она сматра да је ово само још једном показује колико је тешко функционисти у нечему што сви покушавају назвати заједничком државом, те уз то још кажу „како је треба чувати“.

„Када покушавате на силу правити државу и на силу одржавати односе, а не дате простора да се они одвијају на нормалан начин, то не води нигдје. Очекивали смо да се српски представници који сједе у Савјету министара БиХ заложе и спријече овакве ствари“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је поручила да би српски представници у заједничким институцијама БиХ требало да нађу начина да одбране права свих грађана Републике Српске.

Цвијановићева сматра да се употребом силе ништа не може постићи, уколико се не отворе нормални процеси за сарадњу, комуникацију и разумијевање.

„Ако сву пажњу пребацујете на Републику Српску, што се дешава неколико година уназад, и кажете да тамо постоји проблем јер није уведен ‘босански’ језик, док истовремено у 20 школа Српске постоји национална група предмета гдје дјеца бошњачке националности изучавају свој језик, те при томе за те предмете добијају бесплатне уџбенике из кантона које плаћа Влада Српске, онда се поставља питање о чему ми причамо?“, навела је Цвијановићева.

Она сматра да се све то ради да би се скренула пажња са фрапантне чињенице, а то је да у Федерацији БиХ и даље функционишу „двије школе под једним кровом“.

„Не дозвољавам да нам лекције држе они који своју дјецу физички раздвајају, само зато што су друге националности“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да жели бити партнер свакоме чији је циљ да ради на разумијевању, али да то не значи да треба прећутати одређене ствари.

„Опструкција мултиетичности постоји у Федерацији БиХ, а не у Српској, која је референдумом о Дану Републике Српске показала да је бастион демократије“, закључила је Цвијановићева.

Архива