СДС-овa прича нема везе са плавим дизелом

06.11.2016 Актуелно

Цвијановићева је рекла да плави дизел у суштини подразумијева ослобађање од дијела трошкова, а не намет по систему – „прво ћу ти узети, а онда ћу ти вратити то што сам ти узео, тврдећи да сам ти нешто дао“.

„Понављам да о плавом дизелу нису постигли договор са ММФ-ом и да само млате празну сламу. И да будем потпуно искрена – ми се са СДС-ом играмо, само они не разумију на шта их наводимо“, истакла је премијер Српске.

Она је нагласила да још једном жели да подсјети да Влада Републике Српске подршку за регресирано гориво пољопривредним произвођачима обезбјеђује из буџета Републике већ три године, а они у СДС-у на те идеје, изгледа, тек надолазе и то на сасвим неприхватљив начин – путем намета.

Премијер Српске је упитала зашто онда, кад су ти људи из СДС-а већ тако способни да обезбиједе подршку за пољопривреднике, иако то о чему они причају нема везе са плавим дизелом, нису испреговарали са ММФ-ом да издвоје та средства из растрошног буџета заједничких институција БиХ, већ то желе обезбиједити преко намета на грађане.

„Ми смо само и чекали да они у СДС-у потврде да ће наводно подршку за плави дизел обезбиједити преко акцизе за гориво и то одузимајући тих пет фенинга од већ дефинисаног износа“, истакла је Цвијановићева.

Међутим, појаснила је она, ту се сада отварају два питања – прво да ли је то прихватљиво, с обзиром на уговорну обавезу према ЕБРД-у од 10 фенинга за ауто-путеве, или пак на обавезе из Писма намјере према ММФ-у које је потписао Денис Звиздић, а то значи 10 фенинга за аутопутеве и пет фенинга за путеве.

Друго питање које се отвара, појаснила је Цвијановићева, јесте то којом техником ће то урадити пошто ММФ инсистира да се подстицаји и субвенције у пољопривреди плаћају у складу са уставним надлежностима, а то значи из ентитетских буџета, па би се тамо морала и да се слију та средства.

Архива