Могуће отварање погона за производњу медицинске опреме у Српској

08.11.2016 Актуелно

„Разговарали смо о кориштењу њихове опреме, обрадовала ме могућност да сутра размотримо како би се један погон производње могао инсталирати у Српској чиме би на најбољи могући начин отпочели сарадњу“, истакао је Додик у Шенжену.

Он је појаснио за Радио-телевизију Републике Српске да је ријеч о једном од највећих свјетских произвођача медицинске опреме, који конкурише са најбољима.

„Република Српска има потребу за тим квалитетом опреме и учинићемо све, заједно са министром здравља Драганом Богданићем и његовим тимом да видимо на који начин ова опрема може бити корисна за нас“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, на састанку је разговарано и о веома повољним условима за ангажман те опреме, као што је финансирање путем лизинга.

„То су већ учинили у неким земљама, било би добро да урадимо и код нас, јер је опрема са овом врстом квалитета присутна и у Великој Британији и у Америци, те значајном броју земаља ЕУ, Аустрији, Њемачкој, Италији, али и Србији и Русији“, прецизирао је Додик и додао да и Универзитетски клинички центар Републике Српске посједује дио опреме.

Он је појаснио да је видио висок квалитет те опреме, те свјетски приступ квалитету коју се гаји у овој компанији.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да је састанак са представницима „Миндреј медикал“ компаније био врло успјешан, као и да су разговарали о будућој сарадњи, а посебан акценат стављен је на њихово искуство у контроли трошкова, у првом реду, болница.

„Договорили смо да у што скоријем времену дођу у Републику Српску, да наставимо разговоре и о фабрици медицинске опреме на простору Републике Српске, инсталацији њихове опреме у наше здравствене установе, те преносу знања између наших и њихових љекара“, појаснио је Богданић.

Потпредсједник „Миндреј медикал“ компаније Дејвид Јин рекао је да ће Српској донирати дефибрилатор, ЕКГ апарат и монитор за хеликоптер за медицинске евакуације Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

„Сретан сам што сам имао састанак и прилику да упознам предсједника Додика и остале чланове делегације. Наша компаније ће развити програм за Републику Српску да помогне развоју здравства. Размотрићемо могућност отварања производње наше опреме у Српској“, прецизирао је Јин.

Делегација Републике Српске, коју предводи предсједник Републике Милорад Додик, у вишедневној је посјети Кини.

Архива