Цвијановић: Нетачне изјаве о договору Шаровића са ММФ-ом

05.11.2016 Актуелно

Цвијановићева је истакла да су представници ММФ-а апсолутно против кориштења буџетских средстава БиХ у ту сврху.

„Јасно су рекли њему, као што су рекли и нама, да се подстицаји и субвенције за пољопривредне произвођаче морају издвајати из ентитетских буџета, онако како су и усвојени у њиховим парламентима. Зато СДС сад форсира идеју да се, како кажу, плави дизел обезбиједи преко акциза за гориво, издвајањем пет фенинга за пољопривреду, а онда би ту подршку звали плавим дизелом у складу са својим предизборним обећањима“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да ни о томе нису постигли никакав договор са ММФ-ом, нити је то било могуће, јер представља одступање од Писма намјере, али и обавезе према Европској банци за обнову и развој /ЕБРД/.

„Зато је господину Шаровићу јасно речено да се ММФ може изјаснити тек након што такав приједлог добије у писаној форми, као и да било какав приједлог о утрошку тих пет фенинга који нису дозначени за ауто-путеве мора бити усклађен са уставним недлежностима“, навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да би било најбоље да Шаровић, умјесто што Пандуревићева и Говедарица „бацају народу прашину у очи“, објасни јавности шта је то наводно договорио са ММФ-ом и на који начин СДС намјерава увести плави дизел преко акциза, пошто је познато да ММФ не дозвољава да се у ту сврху користе буџетска средства БиХ.

„Нека нам, дакле, каже да ли је то могуће учинити одузимањем дијела од већ дефинисане намјенске акцизе за путеве и ауто-путеве с обзиром на обавезе које имамо према ЕБРД-у или, на примјер, од оних намијењених за здравство, с обзиром на реформе које су дефинисане са Свјетском банком“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да „генијалци“ из СДС-а требају објаснити јавности и то ако су случајно осмислили увођење додатног повећања или намета на грађане, које би онда назвали подршком пољопривредницима.

Премијер Српске је напоменула да би их требало питати и да ли у Федерацији БиХ уопште постоји регистар пољопривредних произвођача који би био основа за подјелу регресираног горива.

„Требало би их питати и да ли је услов из Писма намјере и Реформске агенде извршен ако се само баве намјенским акцизама за ауто-путеве, али не и оним које су намијењене подршци здравству. Њихов приједлог око наводног увођења плавог дизела преко акциза за гориво је апсолутно неодржив и без логике, јер они не разумију да је концепт плавог дизела концепт ослобађања од дијела трошкова, а не концепт намета, гдје се нешто узме, а онда врати онима од којих је узето“, објаснила је Цвијановићева.

Она је додала да се концепт плавог дизела темљи на ослобађању дијела трошкова пољопривредних произвођача и добијања регресираног горива, а концепт који СДС нуди подразумијева нешто сасвим супротно – да се оптерете сви грађани укључујући и пољопривредне произвођаче, па да им се онда да, односно врати оно што им је узето.

„Дакле, Пандуревићева и Говедарица продају народу маглу, а дјелује ми да би се Мирко Шаровић најрадије извукао из те приче, јер му је све то већ објаснио и ММФ“, поновила је Цвијановићева.

Она није жељела посебно коментарисати, како је рекла, бесмислице које је јуче изнијела Пандуревићева.

„Могу једино да јој поручим да ако жели опстанак СДС-а онда је боље да престане да брани своје партијске другове и глуми њихове портпароле, јер свако кога је она бранила и чији је портпарол до сада била, политички је или сахрањен или потпуно избламиран“, закључила је Цвијановићева.

Влада Републике Српске плави дизел за пољопривредне произвођаче у Српској обезбјеђује још од 2013. године, јер се договор на нивоу БиХ у Управном одбору Управе за индиректно опорезивање није могао постићи због унутрашњих неслагања у ФБиХ.

Архива