Додик – Човић: Са казнама нема пута у ЕУ

21.10.2016 Актуелно

Одбацивши било какву могућност санкција, Додик је истакао да се Европа не може градити на казнама.

„Не може неко очекивати да се ми бавимо европским политикама, а да дође казна са те стране“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем.

Предсједник Српске је додао да не очекује ни резолуцију Европског парламента о осуди референдума, али ни „тешку оцјену“ у извјештају Европске комисије.

Додик је подсјетио да је и даље остало неријешено питање „Сејдић-Финци“, због чега се не може добити кандидатски статус за улазак у ЕУ, те да у вези с тим питањем не постоји консензус у Федерацији БиХ.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је да су грађани Српске и српски народ кроз референдум о Дану Републике поручили шта желе, али и кроз локалне изборе.

Човић је додао да је његов став да санкције никада нису ништа добро донијеле било коме у БиХ, без обзира како ће међународна заједница заузимати ставове у вези са БиХ.

„Устав и закони и институције БиХ се морају поштовати, без обзира колико се слажемо са њима као таквима. Једна од институција, на коју се сада тим ријечима позивам, био је глас институција Републике Српске, без обзира да ли је законодавна или извршна власт или су то били грађани Републике Српске“, рекао је Човић.

Он је поручио да БиХ не треба да буде тема институција изван БиХ, већ да, паралелно са европским путем, ради на стабилизацији економске и социјалне компоненте.

Архива