Додик: БиХ је потребан унутрашњи консензус

26.09.2016 Актуелно

„Нисам човјек рата, већ упорни борац за политичка права народа којег представљам и не желим да нанесем штету било коме“, поручио је Додик.

Он је истакао да би у данашње вријеме свијест о реалном морала да доминира, а не да неки заборављени и потиснути циљеви буду дио „нечијих страсти“.

„Проблеме у БиХ највише праве странци, и то углавном нископозиционирани у својим државама, а послати су у БиХ да се вјежбају на овој ситуацији наводне изградње државе“, рекао је Додик гостујући на телевизији Н1.

Он је оцијенио да БиХ може одржати свој оквир и да разумије да Бошњаци теже ка унитаризацији и централизацији, али да је политички легитимно и да Срби теже што је могуће већој аутономији и самосталности, у оквиру БиХ.

Додик је рекао да се мора престати са наметањем воље другима и да се труди да разумије политичку вољу Бошњака, али да се мора уважити и то да он као политичар представља оно што је српска национална политика у БиХ.

„БиХ није успјела да постигне ниједан унутрашњи консензус и крајње је вријеме, ако се желе темељи одрживости, да се постигне унутрашњи консензус, а не да то буде увијек наметнуто од странаца“, рекао је предсједник Српске.

Он је истакао да се трка око уласка у БиХ огледа у томе да се у Унију уђе прије него што се она распадне, те да би за БиХ било најбоље да дугорочно остане у статусу кандидата.

„Морамо се ослободити креирања људи са стране и морамо наћи начин да доносимо рјешења која одговорају свима. Европа моделира БиХ онако како она жели да буде, игноришући многе проблеме у ЕУ“, навео је предсједник Српске.

О уласку у Нато, Додик је поновио ранији став да ће таквој одлуци претходити референдум у Републици Српској. „Нема уласка у Нато, ако Срби буду гласали против“, рекао је он.

Додик је напоменуо да није против тога да у БиХ постоји Суд и Тужилаштво, али да начин формирања апсолутно нема уставни основ.

„Не видим ни један разлог да суд не постоји и да се бави питањима међународног криминала, тероризма и ратних злочина, али суд који је дерогирао комплетно унутрашње правосуђе, бави се свим и свачим, шпекулацијама и политичким волонтеризмом – за нас је неприхватљив“, категоричан је предсједник Српске.

Он је истакао да због тога остаје трајно против оваквог начина функционисања БиХ.

Додик је подсјетио да је БиХ свој устав добила у Дејтону, октроисан, никад донесен у демократској процедури, те да нема закона о Уставном суду, него интерна правила што, како каже, не постоји у свијету.

Говорећи о састанку са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем о механизму координације, Додик је рекао да је добио „оно што никада није могао ни да сања“.

„У механизам координације се укључила једна формулација која до сада није постојала у политичком систему БиХ, а то је да за већину за одлучивање и кворум може учествовати само овлаштени представник Владе Републике Српске, а не неко ко се прогласио да представља Србе“, рекао је он.

Према његовим ријечима, овлаштени представник Српске ће моћи ићи само са потписаним налогом Владе.

„Сматрам да је ово добро за БиХ и да ће поправити односе. Изненадило ми је како је Изетбеговић брзо пристао на наш захтјев. Ми смо добили све, јер ако нема потписаног налога од Владе Републике Српске нема ни засједања у Сарајеву“, истакао је Додик.

Архива