Цвијановић: Српска се не одриче свог празника

10.09.2016 Актуелно

Цвијановићева, која се у Београду данас састаје са страним инвеститорима на скупу под називом „Република Српска – отворена за бизнис“, у организацији „СПЕА Еxецутиве Оффице“ и Представништва Републике Српске у Србији, новинарима рекла да сматра да је одлука Уставног суда БиХ све вријеме погрешно тумачена.

„Уставни суд није ниједним актом све ово вријеме укинуо Дан Републике. Он није укинуо тај празник већ је тражио одређено прилагођавање и то је могуће урадити уз одређена прилагођавања постојећег Закона о празницима, али не на начин да се ми одричемо тог празника, него на начин да укинемо одредбу обавезност за све оне који не сматрају да је то њихов празник и који се не идентификују с њим. Мислим да смо на трагу тог рјешења“, навела је Цвијановићева.

Што се тиче припрема за референдум, Цвијановићева каже да су предузете све активности, да су сви стављени у службу спровођења одлуке Народне скупштине Републике Српске, која је једина релевантна и која је донијела одлуку о референдуму о Дану Републике.

„Предузете су све активности, функционишу наша републичка и локалне комисије, Влада спроводи закључке, а и наша представништва у иностранству укључила су се у послове припреме за референдум“, додала је Цвијановићева.

На питање да ли очекује да Уставни суд БиХ повуче одлуку, Цвијановићева је рекла да она не може то да предвиђа, те да би било логично да нису ни донијели ту одлуку.

Према њеним ријечима, нешто што је било на снази толико година и што је било апсолутно непроблематично, Бакир Изетбеговић је одлучио да проблематизује и да томе да једну правосудну димензију уз помоћ Уставног суда БиХ, који је састављен од страних судија којим је одавно истекао мандат, а требали су да се повуку и уступе правосуђе домаћим судијама.

Архива