Додик: Референдум ће зауставити понижавање Српске

20.08.2016 Актуелно
 
Милорад Додик (фото:© Sputnik)

Додик је додао да је референдум одговор на ту њихову ароганцију и према међународном споразуму и према Републици Српској.

„Нећемо оклијевати да одржимо референдум у будућности о разним питањима и зато противници вјерују да ће, ако ово спријече, умањити вољу српског народа да се даље бори“, рекао је Додик за „Спутњик“, коментаришући спекулације да би референдум о Дану Републике Српске заказан за 25. септембар могао да буде отказан.

Додик је поручио да Српска нема намјеру да одустане од референдума о Дану Републике и подсјетио да је одлуку о томе донио парламент уз консензус свих политичких фактора у Републици Српској, тако да нема начина да Српска од тога одступи или да промијени датум или питање.

„Галама /због референдума/ створена је због због навике муслимана у Босни да све постижу ујдурмом коју они промовишу, а онда и због слабости представника међународне заједнице и њиховог поданичког односа према муслиманима у Сарајеву, који се укључе у такву игру. У суштини покушава се да се нађе разлог за неодржавање референдума, јер не могу то да нађу ни у питању, ни у праву да се референдум одржи“, сматра Додик.

 

Додик је нагласио да референдум као питање и датум уопште нису спорни, да поједини у међународној заједници покушавају због свог односа и партнерства са муслиманима протеклих година да изграде неки став за евентуалну забрану референдума.

„То би било недопустиво, јер би се тиме међународна заједница показала искључиво као продужена рука муслимана у БиХ – што она, додуше, и јесте. Али, то би био заиста очигледан примјер њиховог недоличног понашања. У сваком случају референдум ће бити одржан, без обзира на све опструкције које могу да ураде“, истакао је Додик.

Додик је поручио да Срби никада не смију дозволити да у БиХ буду прегласани или да неко одлучује у име њих.

„Та пракса међународне заједнице да игнорише Србе и њихово демократско стечено међународно право кроз међународни уговор који се зове Дејтонски уговор, све ове године је увијек на неки начин, правдано чињеницом да ће то бити неколико дана галаме, па ником ништа! Тако се и дешавало, али нису очекивали да референдум буде одговор на све то. Годинама се против тога боре, као што се и ми годинама боримо да га спроведемо. Зато он представља неку вододелницу у политичком процесу и односима“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Срби не треба да оклијевају да на свако узурпирање њихових права у БиХ одговоре референдумом.

„Референдум је демократско право гарантовано народима и конвенцијама УН. Када се борите против референдума кршите низ међународних аката. Сада је то питање, наравно, наше истрајавање у борби за наша права и у том погледу апсолутно ће референдум бити записан као мјесто на којем је јасно речено да нас нико не може прегласати, да нам нико не може наметнути одлуке, нити одлучивати у име нас“, додао је Додик.

Предсједник Српске је поновио да је високи представник у БиХ креирао многа лоша рјешења због чега је БиХ заглављена у немогућности да иде даље.

„ОХР сада тврди да они бране Дејтон. Ако је ико рушио Дејтон, то су онда они и ако је ико криминалац међународног карактера на овим просторима, онда је то високи представник који је кршио међународно право“, рекао је Додик и додао да они реагују искључиво на захтјеве муслимана и да ће то дефинитивно уништити и оно мало ауторитета које ОХР има.

На питање да ли постоји рјешење за проблеме у БиХ, Додик је рекао да постоје два начина – враћање на изворне принципе Дејтонског споразума, што неће ни међународна заједница ни муслимани, или, иако ће то дуже да траје, да дође до распада /дисолуције/.

„То ће произвести процесе, не само децентрализације, него и процесе раздвајања које не треба искључити као могућност у будућности. Свакако да је референдум начин на који ће се одлучивати о свим важним питањима овдје, па и о статусима“, навео је Додик.

Додик је рекао да нико не искључује ни могућност референдума о осамостаљењу Републике Српске.

„То је апсолутно легитимна политичка тема о којој се може разговарати. Она сада није на дневном реду, али у политичко-принципијелном смислу, нешто што апсолутно не треба искључити у будућности“, додао је Додик.

Он је подсјетио и на политику дуплих аршина, наводећи да се британски амбасадор у БиХ мијеша у унутрашње ствари и критикује референдум, а његова земља је само неколико недјеља раније спровела референдум који је потресао читав свијет.

Додик је оцијенио да Бошњаци, најављујући у Сребреници контраудар на референдум у Српској, шире параноју и то раде годинама, исто као што годинама измишљају и квази позиције као што је, да су Бошњаци искључиве жртве у ратовима и да због тога имају нека већа политичка права.

„Бошњаци не одустају од свог концепта `расплакане нације` која шта год јој није по вољи диже дреку рачунајући на саосјећање или на положај код међународне заједнице да се увијек њима удовољава без обзира шта радили. Према томе, у том погледу јасно је да политика која се води у Републици Српској није политика сукоба. Када се расписивао референдум, ни у једном тренутку није речено ништа што би могло бити пријетеће за било кога, већ је /Српска/ позвала све своје грађане и Србе и Бошњаке и Хрвате да изађу на референдум и да гласају“, рекао је Додик.

На питање може ли доћи до сукоба, Додик је рекао да пријетње долазе са неких других страна и да сматра да нема капацитета за такву причу.

„То би био сумрак међународног права и, наравно, и мали инцидент те врсте дефинитивно би Републику Српску ставио на други колосијек изван БиХ“, додао је Додик.

Архива