Српска незаобилазан фактор политичких и регионалних односа

28.04.2016 Актуелно

Додик је синоћ на Сокоцу на трибини „Ријеч предсједника“ истакао да је концепт актуелне власти, од како је преузео функцију предсједника 2006. године, био јака Република Српска, који је био супротстављен политици јака БиХ.

Према његовим ријечима, Република Српска за протеклих 10 година изгледа другачије јер осим стабилизације економских прилика, успостављена је позиција незаобилазног фактора политичких односа.

„Данас је прича о политичком статусу Републике Српске дошла до те мјере да нико више не може да оспори ентитет Српску, која је за руководство Републике држава, која има своју територију, народ који је подржава, своју владу коју бира на демократским изборима и такав капацитет Република Српска ће сигурно опстати“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је одбачена муслиманска политика, којом су тражили сто одсто БиХ, а та политика је захтијевала да се Република Српска претвори у „празну љуштуру“.

„Та политика је захтијевала да не постоји власт Републике Српске, већ да постоји влада у БиХ, та политика је захтијевала дефинитивни пораз српског националног пројекта, који је започео на маргинама бивше Југославије, у условима када је српски народ на овим просторима дигао глас да би сачувао национално јединство“, навео је Додик.

Он је додао да је консолидација политичког пројекта Срба у то вријеме подразумијевала формирање Републике Српске, а политика јака БиХ од стране муслимана подразумијевала је слаба или никаква Српска и то, наглашава, никада није престало.

„У распаду бивше Југославије било је нормално да српски народ осигура своју слободу. Рат је донио многе погибије на свим странама, али рат је био и прилика за друге да сатанизују Србе и да од њих направе народ са негативном улогом у процесу рата, да буде окупиран и заробљен и коме ће бити наметнута рјешења“, рекао је Додик, додајући да је у БиХ у рату погинуло укупно 94.000 становника, од којих 30.000 Срба.

Додик је напоменуо да се након посљедњих парламентарних избора ситуација промијенила и да на нивоу БиХ постоји проблем координације и комуникације функционера који су изабрани у заједничке институције у Сарајеву и власти Српске.

Говорећи о раду високих представника у БиХ, Додик је рекао да су они најчешће доносили одлуке на штету Републике Српске и њених надлежности.

„Виски представници кршили су Дејтонски споразум, а највећу штету су нанијели српском народу у Српској. Ниједна одлука високих представника није штитила Србе, као ни она да се мора провести истраживање и утврдити истина о страдању Срба у Сарајеву током рата. Никада међународна заједница није стала иза тог пројекта и зато данас немамо истину о страдању Срба у Сарајеву“, подсјетио је Додик.

Он је рекао да је Сарајево данас моноетнички град гдје владају Бошњаци. „Зато не можемо дозволити да Сарајево буде политички центар, за нас је политичи центар Бањалука и Република Српска. Сарајево је мјесто договора три народа и тако може да остане“, додао је Додик.

Наводећи да је концепт функционалне БиХ измишљен у Бриселу и наметнут, а у правилу је значио пренос институција и надлежности на Сарајево и смјештање тих институција на нивоу БиХ, Додик је рекао да уколико БиХ не буде мјесто гдје ће Срби бити задовољни, Срби из ње морају изаћи.

Од 1996. године Република Српска је путем својих рачуна платила институције БиХ 5,6 милијарди КМ, а од када постоје Оружане снаге БиХ, потрошиле су 3,5 милијарде КМ и ничему не служе.

Додик је вечерас на јавној трибини на Сокоцу рекао да је у ту општину само за вријеме мандата начелника из СНСД-а уложено 28 милиона КМ, који су издвојени из буџета Српске.

Архива