Република Српска неће дозволити пренос надлежности

15.03.2016 Актуелно

Према његовим ријечима, у посљедње двије године у Министарству комуникација и транспорта БиХ уведена је методологија да се не уважавају ставови Владе и надлежних министарстава Републике Српске, што је било видљиво и у расправама које је о тачкама у вези са радом тог министарства водила Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома.

„У расправи у Комисији у вези са израдом стратегије саобраћаја БиХ било је потпуно јасно и видљиво да је надлежно министарство на нивоу БиХ имало за циљ да се изради документ за који институције БиХ немају уставни основ“, истакао је Кошарац у изјави за Срну.

Он је подсјетио да уставни основ за ово питање имају ентитети и поручио да Република Српска неће одступити од свог става да не дозволи пренос надлежности.

„Наравно, водећи рачуна о потреби обезбјеђивања финансијских средстава и достизања стандарда ЕУ, неопходно је да постоје стратегије на нивоу БиХ“, додао је Кошарац.

Он је констатовао да с тим у вези у БиХ постоје два различита концепта – концепт Републике Српске да сваки ентитет и Брчко дистрикт имају своју стратегију, те други који има за циљ израду стратегије БиХ, односно унитаризацију, а који је препознат у експозеу предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића.

„Нећемо дозволити никакав пренос надлежности, никакве стратегије за које не постоји уставни основ и то је потпуно јасна политика СНСД-а“, истакао је Кошарац наводећи да Република Српска има капацитет, демократски и сваки други, да доноси своје стратегије.

Према његовим ријечима, рјешење је у придржавању Устава БиХ, односно да Република Српска, ФБиХ и Брчко дистрикт имају своју стратегију, а да се средствима ЕУ приступа уз помоћ кориштења механизма координације, који треба да буде усаглашен уз уважавање примједби Републике Српске.

На основу информација Министарства комуникација и транспорта БиХ у вези са израдом стратегије и акционог плана транспорта БиХ, Кошарац је закључио да постоји доста персоналних проблема у овом министарству и да је неопходно да у њему што скорије буде именован министар.

Архива