Додик: Не постоји дан независности БиХ

01.03.2015 Актуелно

„Један дио људи у ФБиХ то слави и покушава да то наметне као празник БиХ. То није празник БиХ. Ми немамо ништа против да они то славе као свој празник. Ми имамо своје празнике, то је Дан Републике, 9. јануар“, рекао је Додик.

Он је нагласио да ће Република Српска наставити да слави своје празнике, али не жели да јој неко намеће туђе.

Додик је навео да у БиХ не постоји ниједан заједнички празник који славе три народа у БиХ, и да то није ни могуће јер су народи увијек били на различитим странама историје и на различите начине их обиљежавали – неко као побједу, неко као пораз.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да прослављање одређених датума само у појединим дијеловима БиХ говори да ту нема никакве кохезије, нити компактности.

Цвијановићева је рекла да чињеница да данас само један дио БиХ слави празник довољно говори о БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је Срни да су референдум о такозваној независности БиХ и убиство српског свата Николе Гардовића 1. марта 1992. године у Сарајеву, трагични догађаји који означавају почетак рата у БиХ, и због тога Срби никада неће учествовати у обиљежавању тог датума.

„Гнусно убиство српског свата и референдум, који је одржан против воље српског народа, били су увод у крвави рат. Сасвим је јасно и евидентно да нема политичара из Републике Српске који то може да прихвати као нешто што је нормално, и зато за мене тај дан, који се у дијелу БиХ обиљежава као такозвани дан државности БиХ, једноставно не постоји“, нагласио је Иванић.

Он је рекао да ако неки празник дубоко иритира и вријеђа Републику Српску и српски народ у БиХ, онда је то свакако 1. март.

Посланици у Народној скупштини Републике Српске сагласни су да је обиљежавање 1. марта као такозваног дана независности БиХ апсолутно неприхватљиво за Републику Српску, јер тај датум представља увод у ратна дешавања на овим просторима.

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

У ФБиХ тај дан се обиљежава као „дан независности“, док Срби овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

Архива