Радмановић: Иванић „насјео“ на причу из Сарајева

20.01.2015 Актуелно

 

„Потпуно сам шокиран оним што је у првих мјесец дана рада прихватио предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић. Он је првим потезима и корацима жнасјеож на причу из Сарајева да уради нешто што је ван Устава“, рекао је Радмановић, који је обављао функцију члана Предсједништва БиХ од 2006. до 2014. године.

Он је за Алтернативну телевизију истакао да је изјава Предсједништва БиХ о ЕУ интеграцијама ван надлежности ове институције по уставима БиХ и Републике Српске.

„О томе би Иванић требало да води рачуна. Стално имамо понуде из Сарајева да се уради нешто ван Устава и против ентитета, што је недопустиво“, додао је Радмановић.

Он је нагласио да Предсједништво БиХ према постојећем Уставу БиХ има довољно овлаштења.

„Ова институција се не може опредијелити за преузимање ентитетске надлежности. То ремети укупне односе у БиХ, као и чињеница да је парламент БиХ са новом већином ушао у рушење неких уставних рјешења, што је проблем за Републику Српску“, каже Радмановић.

Према његовим ријечима, аутономија Републике Српске постоји, али сви из Сарајева желе да је умање.

„Невјероватно је да се Иванић упустио у причу о овој изјави. Овдје је ријеч о полтронском односу према ЕУ дијела политичара, јер иницијатива ЕУ није ништа посебно“, закључио је Радмановић.

У СНСД-у нема подјела

У Савезу независних социјалдемократа нема проблема и подјела, изјавио је вечерас предсједник Извршног одбора СНСД-а Небојша Радмановић.
Радмановић је истакао да у СНСД-у има различитих мишљења, јер је велика политичка партија, најмоћнија на овим просторима и са великим бројем чланова, али да није тачно да је подијељена на неке групе.

„То су манипулације и такве приче нису дио политике“, рекао је Радмановић за Алтернативну телевизију и додао да је СНСД довољно јак и чврст да издржи све притиске.

Радмановић каже да је Рајко Васић важан човјек у СНСД-у и да не разумије неке од оцјена које је изнио на свом блогу.

„Његово писање сам доживио као демократски иступ једног важног члана СНСД-а, али тешко доживљавам што се о свему расправља посредством портала и блогова. Мјесто за тако нешто је сједница органа странке. Припремамо сједнице Извршног и Глвног одбора СНСД-а, јер знамо шта нас чека у овој години“, навео је Радмановић.

Према његовим ријечима, није суштина Васићеве приче да треба да се повуче предсједник СНСД-а Милорад Додик, него је суштина у изборним резултатима и раду на терену.

Радмановић је нагласио да ће се тешко сагласити са Васићем да је СНСД изгубио изборе.

„СНСД није изгубио прошлогодишње изборе. Тачно је да смо имали слабији резултат него прије четири године, да смо изгубили једну од двије кључне функције, али је исто тако тачно да је СНСД-ов лидер Милорад Додик поново предсједник Републике Српске, да СНСД има највише мандата и да је формирао власт у Српској“, закључио је Радмановић.

Архива