Додик: Министар Тучић поднио оставку због продаје оружја Украјини

22.01.2015 Актуелно

„Разлог је што министар није дао да се прода оружје, односно муниција Украјини. Став о томе изнијели смо и раније и остајемо принципијелни, тако да мислим да је ова оставка морална и потпуно се солидирашем са њом“, рекао је Додик на конференцији за новинаре, одржаној у Палати РС у Бањалуци.

Предсједник Српске и СНСД-а, истакао је да ће посланици те странке, на свакој сједници Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ тражити смјену предсједавајућег тог тијела Шефика Џаферовића, а ако та тачка не буде уврштена у дневни ред, напуштаће засједања, а исто ће учинити и ако се не изгласа смјена Џаферовића, који је, како је рекао, знао за злочине над Србима у Возући.

Сједнице Представничког вијећа, посланици СНСД-а напуштаће јер желе да се рашчисти ситуација у вези с Џаферовићем, кога, како је рекао, брани СДС.

Додик је запитао и како то да за Шефика Џаферовића нема командне одговорности, а био је надлежан у полицији на територији у којој су били муџахедини, који су чинили злочине над Србима и он је за то морао да зна и да се тај злочин процесуира.

Додао је и да СДА може умјесто Џаферовића да предложи неког другог за функцију у руководству Представничког вијећа Парламента БиХ.

Додик је рекао и да Предсједништво БиХ није сачинило изјаву о реформама на европском путу Босне и Херцеговине, нагласивши да су готов текст „добили од некога из Европске комисије у Сарајеву“.

Поновио је примједбе и на неколико реченица у самом тексту те изјаве и потврдио да је доставио допуне на текст те изјаве које говоре о поштовању Устава и Дејтонског споразума и надлежностима нивоа власти у БиХ.

Истакао је и да се у првобитној изјави нигдје не спомиње РС, односно ентитети, кантони, дистрикт Брчко…, а навео је да државни органи нису надлежни за наведене социјалне, радне и економске реформе у споразуму о тим реформа кроз шест области.

Додик је предложио и увођење диференциране стопе ПДВ за угрожено становништво, а од 22 одсто за све остале.

Поновио је да РС има договорено рјешење за одлуку „Сејдић-Финци“ и да не жели да се поново отвара то питање.

Додик је рекао да га радује што ће Народна скупштина Републике Српске имати прилику да се одреди по питању Суторине и границе са Црном Гором. Нагласио је и да је питање граница у надлежности БиХ у које ентитети нису до сада имали право да задиру и које је ентитетима оспоравано у више наврата.

– Ако мене питате, радовао бих се да дођемо у позицију да се територија Републике Српске прошири и додирне море, али знајући све процедуре и све што се дешава, мислим да улазимо у дугорочан, неизвјестан процес који не може да обезбиједи сагласност страна, у којем ће се очигледно морати ићи на неку врсту међународне арбитраже, знајући да су арбитражне одлуке коначне – рекао је Додик.

Предсједник Српске подсјетио је да је у случају Суторине, након распада бивше Југославије, формирана комисија која је утврдила званичне границе република на основу авнојевских граница, осим ако се републике међусобно не договоре другачије.

– Прво што треба учинити јесте да се утврди да ли је авнојевска граница ово о чему се говори. Ако јесте, онда треба успоставити дијалог са Црном Гором и ријешити питање границе, а ако се и то не може, онда треба успоставити међународну арбитражу – рекао је Додик.

Подсјетио је да је то уобичајена пракса, а да су сличан спор имале и Словенија и Хрватска.

Предсједник Српске навео је да оперативни рад на заједничким пројекатима са Кином може почети већ након кинеске нове године.

„Одмах након тога, а вјероватно у првој половини ове године, путоваћу у Кину, заједно са сарадницима и мислим да ћемо прецизирати неки од тих пројеката“, рекао је новинарима.

Нагласио је да је након сусрета у Београду, а прије Нове године, написао писмо кинеском премијеру и упутио га на пројекте које може да понуди Српска.

Полиција Република Српска способна да се супротстави тероризму

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска има способну полицију која може да, у сарадњи са другим агенцијама у БиХ и ван ње, превентивно дјелује, али и да се квалитетно супротстави евентуалним насртајима на безбједност.

Додик је нагласио да се чак размишља о стратегији проширивања логистичке и организационе структуре за борбу против тероризма.

На питање да прокоментарише терористичке нападе у Француској, Додик је рекао да су „надлежне институције у Српској забринуте ескалацијом и развојем терористичког потенцијала, гдје год да се то дешава“.

„Тероризам није уско позициониран, него шира активност која се дешава у читавом свијету, због чега је неопходно изаћи изван простора БиХ, сарађивати са неким агенцијама од релевантног значаја и учинити све да властита безбједност, а то значи безбједност Републике Српске буде што је могуће боља“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да људи у Српској морају да буду сигурни да Република Српска има потенцијала и полицију опремљену да се бори тероризма.

Комплетну прес конференцију предсједника Додика можете погледати овдје

Архива