СДП блокира именовање Рајчевића

10.09.2014 Актуелно

„Овај сазив Савјета министара БиХ нема спремности да прави компромисе.
Вјерујем да ће нови сазив, уколико се до тада не нађе простора за компромис, завршавати ове послове“, рекао је Шпирић новинарима након сједнице Савјета министара БиХ у Сарајеву.

Он је поновио да је ово предизборно вријеме и да би многи хтјели да постојећи директор РАК-а Кемал Хусеиновић, који није ни легалан ни легитиман, исконтролише још и ове изборе када је ријеч о медијској сцени.

Шпирић је истакао да је спреман на телефонско заказивање сједнице Савјета министара БиХ на којој би било потврђено именовање директора РАК-а.

Према његовом мишљењу, недопустиво је и да већ годину и по дана није именован Стручни савјет Агенције за лијекове БиХ, као ни директор Агенције за лијекове, већ вршилац дужности, а грађани у БиХ плаћају најскупље лијекове у региону.

„То говори о неспремности за компромис. На то сам упозоравао посљедњих мјесец дана. Мислио сам да ће данас бити више спремности за компромис“, нагласио је Шпирић.

Он је рекао да Савјет министара БиХ данас није разматрао ни тачку дневног реда која се односила на расписивање конкурса.

„СДП БиХ је тражио да се тачке именовања скину, а да остану тачке у вези са расписивањем конкурса. То је управо оно о чему сам говорио – о трговини која апсолутно није могућа. Ако нема спремности за именовања, зашто ће нам спремност за расписивање конкурса? Ако се скине тачка именовања, логично је да се скине и тачка расписивања конкурса“, појаснио је Шпирић.

Он је навео да је став министара из Републике Српске био да се не скида ниједна тачка дневног реда и да све буду разматране, без обзира какав ће бити став министара.

Међутим, каже Шпирић, постоје политичке партије које би да шешир именовања буде што је могуће већи, а тиме и могућност погађања и уцјена шира, што није добро за БиХ.

Када је ријеч о дигитализацији, Шпирић је рекао да је данас испоштован закључак министра комуникација и транспорта Дамира Хаџића, који је обавио разговоре са ентитетским емитерима, те да ће, када буду испуњени ставови из тог закључка, Савјет министара БиХ да се изјасни о првој и другој фази дигитализације.

Архива