Додик: Долазак британских специјалаца притисак пред изборе

09.09.2014 Актуелно

Додик је навео да су се они одједном, без иједне одлуке органа БиХ, појавили на улицама и то неколико транспортера са најелитнијом британском војном јединицом.

„То је њихово ширење демократије на начин да се њихови наоружани војници појаве, запријете и пошаљу поруку отприлике: морате тако да се понашате или ћете имати посла са нама“, рекао је Додик синоћ за београдску Хепи ТВ.

Он истиче да нико из БиХ није звао упомоћ те британске специјалце, бар не званично, али да они сматрају да је конфузија која влада у БиХ довољан разлог да отвори слободан простор да могу да дођу.

Економија

„Доћи 40 дана пред изборну кампању, не би се могло баш потврдити да немају везе са тим, али ми смо се тога нагледали – и транспортера и хапшења. Они јесу ту, без иједне одлуке органа БиХ, што говори о БиХ као земљи у којој свако шићари своју причу“, навео је Додик.

Он је истакао да БиХ не може да функционише зато што у њој нема артикулације заједничких интереса и да због тога „ови странци, трећеразредни позиционирани службеници амбасада, могу да мешетаре и проводе неке политике“.

„Најмање смо имали помоћ која се очекивала, а то је помоћ у економији. Не смијемо дозволити себи да странци имају улогу коју имају на овом простору, а имају само зато што им ми то дозвољавамо“, рекао је Додик, наводећи да нема разлога да вјерује у добре намјере Британаца.

Он је навео да објективно БиХ више није у фокусу интереса Америке, отворено је много других жаришта на свијету као што је Блиски исток, стварање „Исламске државе“, Украјина, а да се не прича о потреби Америке да се припрема за дугогодишњу економску, па чак и политичку борбу против нарастајућих утицаја Кине и неких других земаља свијета.

„Све економске концепције које се проводе у земљама бивше Југославије сачинили су странци, као ММФ. Њима је само важно да будемо сервилни, да враћамо дугове који су као помоћ послали овдје са каматом, а баш их брига како ће народ овдје живјети. Највећи проблем свих на Балкану је међународни фактор који ту има своје интересе“, оцијенио је Додик.

Политичка и животна капитулација

Он је истакао да неки у Републици Српској наивно вјерују да ће им само помоћ која долази од тих странаца омогућити одређену предност и да ће им новац, који добијају неке политичке партије и неки медији у Српској, помоћи да превагну и да управљају друштвом опет по налогу тих странаца.

Додик је рекао да су „првоборци“ СДС-а данас на маргинама те партије, а да су дошли „неки момци који сматрају да је кључно питање повезивање, прије свега, са Америком и неким другим политичким структурама, британским структурама и амбасадама, који су ставили своју политичку судбину у функцију сарадње са њима“.

„Сасвим извјесно, изгледа да је њихова кооперација и сарадња усмјерена на то да придобију одређено повјерење, а Британци су им обезбјеђивали маркетиншке услуге, новац и све остало што добијају“, навео је Додик.

Он је рекао да је покушао да се прије три године договори са опозицијом Српске о јединству због интереса Републике Српске, јер долази тешко вријеме, али да су из опозиције калкулисали и првом приликом срушили тај споразум.

„Жао ми је што то нисмо урадили данас, када улазимо у изборе у овој години, у којој је мало ко вјеровао да ће се ‘отворити’ Украјина, да ће се дешавати на Блиском истоку ово што се дешава“, рекао је Додик.

За Републику Српску би, сматра Додик, било најбоље да је кроз ове изборе прошла мирно и непримијећено, да је обавила фер и поштене изборе и легитимисала своје институције и органе, наставила мирно да ради и да на сваки ударац странаца каже: „Довиђења, пријатно“.

Он је рекао да је неколико пута предлагао опозицији тај споразум, али да су то људи који не разумију политику и да и у Српској, Србији и другим земљама бивше Југославије има много људи који уопште не разумију политику и нису политичари.

„То су скоројевићи који реагују на бази дневног рефлекса, на симпатије и антипатије, а не на бази политике која мора да буде осмишљења… Нека одлука коју морамо да донесемо данас може да буде катастрофална за пет година.

Ако о томе не размишљате и ако кажете – странци су нам рекли и морамо то урадити, онда сте ви потписали своју, не само политичку капитулацију, него и своју животну капитулацију“, нагласио је Додик.

Он вјерује да ће поново бити изабран за предсједника Републике Српске и да ће, ако се то деси, бити захвалан и наставити са појачаном одговорношћу да ради тај посао. Уколико не буде изабран, то ће, како каже, сматрати поклоном да се врати својој породици и неким својим пословима.

Надлежности

Додик је рекао да опозиција у Српској мора да има смислену, а не рефлексну политку, додајући да опозиција не би могла ништа да уради за Републику Српску боље од њега, да би све било горе и да су ти исти људи били на власти када су преношене надлежност.

Коментаришући позиве његовог противкандидата Огњена Тадића на дуел и прозивање да је „кукавица у рату“ и да „изађе на дуел ако је мушко“, Додик је рекао да је издржао много теже политичке дуеле него што би могао Огњен Тадић.

„Рекао сам му – дај, узми и загради шта си ти ослободио, а ја могу да ти дам медаљу Његоша коју сам добио од Радована Караџића за своје учешће у рату“, рекао је Додик.

Он је истакао да политика и тренутак у којем се Српска налази траже много „озбиљнију причу“ о томе куда ће и шта ће Република Српска у односу са ЕУ, NATO, који ће бити још тежи, јер се сада проблематизују односи између Русије и NATO због Украјине.

„Какав је наш однос, да ли ћемо у овом тренутку веома тешко прихватити да уђемо у NATO. То су озбиљне теме, а не да ли је неко мушко или женско. То није важно у политици, сви су равноправни“, рекао је Додик.

Он је додао да је, по савјету једне лобистичке групе, Српска престала да објављује одлуке високог представника у „Службеном гласнику Републике Српске“ и да више неће бити објављена ниједна, док је он на власти.

„Могуће да дође неко послије мене кога ће високи представник испрепадати, па ће нешто објавити. Е, онда смо готови“, рекао је Додик, наводећи да он од 2006. није изгубио ниједну надлежност Републике Српске, иако је имао огроман број захтјева странаца за формирање низа заједничих институција БиХ.

„Научили су негдје 2010. да ми то стварно нећемо. И одатле су кренуле ове приче типа – ако хоћемо да моделирамо Републику Српску, онда морамо да склонио Додика и његове људе, па је кренула прича о криминалу, корупцији. Наравно да има корупције, нико то не каже. А онда су рекли овима из опозиције – само причајте о томе, а нико нема конкретан доказ о нечему“, рекао је Додик.

Архива