Одговоре за РАОП тражити на суду

29.08.2014 Актуелно

Цвијановићева је подсјетила да је проблем РАОП-а „стара прича“, те да постоји један број бивших радника који имају одређена потраживања и успјели су да их наплате, али и извјестан број људи који то нису успјели, као и радника који нису уопште пријавили своја потраживања, а Влада им је омогућила да добију одређени износ новца.

„Ми смо прије неколико мјесеци донијели одлуку и издвојили 410.000 КМ управо за ове раднике који нису, из различитих разлога, понекад и врло сентименталних, тужили своје бивше предузеће и нису имали пријављених потраживања“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Премијер Српске очекује да ће ова ситуација бити разријешена, јер је Влада реаговала уплатом ових средстава.

Одговарајући на питања о штрајку радника РАОП-а, она је истакла да су многа питања која се адресирају на Владу, у ствари питања за суд који је релевантна институција која треба да понуди одговараујуће одговоре, зато што је тај поступак водио суд, а не Влада Републике Српске.

„Чула сам да радници говоре да су потраживања некима измирена у потпуности, а да су неки други дјелимично или апсолутно остали неизмирени. То нису ствари на које смо ми као Влада могли да утичемо, у питању је судски поступак и тамо треба да се траже одговори“, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да се постепено упошљавање у оквиру свега онога што је некада представљало имовину некадашњег РАОП-а дешава у новим оквирима и уз пословање новог стратешког партнера који је постао власник те имовине.

„Имамо увјеравања с његове стране да ће постепено доћи до упошљавања радника, при чему приоритет имају сви бивши радници ако имају могућност да буду у радном односу, а да ће се то предузеће исто тако отворити и за неке друге раднике и друге профиле“, рекла је Цвијановићева.

Tридесетак бивших радника предузећа „Енергоинвест – Расклопна опрема“ /РАОП/ протестовало је јутрос испред Окружног суда у Источном Сарајеву, тражећи да им буду исплаћена дуговања по основу пресуда које је донио овај суд.

Бивши радници РАОП-а траже од Владе Републике Српске у року од 20 дана исплату потраживања по судским пресудама и уплату доприноса на основу оствареног радног стажа.

Цвијановићева је данас са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком била у радној посјети Приједору гдје су са градоначелником Марком Павићем разговарали о актуленим проблемима ове локалне заједнице.

Архива