Опозиција се незрело обрачунава са идејом референдума

01.04.2014 Актуелно

 

Додик је нагласио да питање референдума о самосталности Српске није тема којом се може играти у дневно-политичке сврхе, него базично право Републике Српске које ће бити употријебљено када се за то стекну услови.

„Увјерен сам да ће се ти услови стећи и да ће Српска једном неминовно ући у референдум о свом статусу, који ће и поред оспоравања, која се очекују и тада, бити несумњиво одраз воље народа и Републике“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да Српска има свој Закон о референдуму и да је поносан што га је донијела актуелна структура власти.

„У том закону су јасно прописани начини како се може организовати референдум, ко га може иницирати и како се одлучује о карактеру референдума, који може бити обавезујући и необавезујући“, рекао је предсједник Српске.

Он је истакао да опозиција покушава да сакрије да има могућност да и сама предложи одлуку о сазивању и карактеру референдума.

Додик, који је и лидер СНСД-а, позвао је опозицију да упути иницијативу за одржавање референдума, коју ће посланици СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске подржати.

„Морамо да видимо да они који мисле да је тренутак за тако нешто то и предложе, а не да као кукавице покушавају да се скривају иза неког другог политичког ауторитета“, рекао је Додик.

Он је нагласио да референдум није ствар око које се може играти, него ствар која се употребљава само једном. „То не може да се ради у невријеме, то не може да се ради пет пута, то мора да се ради тачно и пажљиво у изабраном балансу тренутка и могућности. То није ствар еуфорије, хтијења, сујете, фрустрације, него ствар одмјерене и прецизне политичке одлуке“, рекао је Додик и поручио да у политици какву он води има мјеста и за референдум.

Додик је нагласио да је СДС некомпетентна, необразована политичка структура, имајући у виду да пропушта све законом предвиђене процедуре око референдума.

Према његовим ријечима, то је доказ да се то чини намјерно или је СДС потпуно необразован да проучи процедуре и придржава их се.

Он је додао да су ставови лидера СДС-а Младена Босића пробосанског карактера, који су готово идентични ставовима страних амбасадора, те да је ријеч о Босићевој политичкој послушности.

Додик је нагласио да СДС „мисли да политика значи што више пљунути некога“, омаловажити га, истичући да ће се на изборима показати како ће то народ прихватити, те да им у томе неће помоћи ни „фабрика лажи из Бијељине“.

„Босић је показао да је некомпетентан политичар, снисисходљив, мекан, да је додворачки расположен према Бошњацима и међународној заједници и свако објективан то може да види“, истакао је Додик.

Ускоро 70 милиона евра руског кредита

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су разговори у вези са руским кредитом за Републику Српску завршени и да врло брзо стиже прва транша новца у износу од 70 милиона евра.
Предсједник Српске је нагласио да су услови тог кредита добри и да ће додатни новац од 200 милиона евра бити обезбјеђиван у континуитету, у току ове године.

„Обезбјеђујемо нашу ликвидност на начин који подразумијева и могућност да се од различитих финансијских институција нађу одређена средства. Мишљења смо да је ММФ био потпуно некоректан или тенденциозан када је прије пет година инсистирао на пласману својих средстава у БиХ, а враћање кредита лоцирао на пет година у готово немогућим условима“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да руски кредит није ново повећање задуживања, већ је ријеч о некој врсти реструктурирања постојећег дуга.

Појашањавајући због чега Република Српска узима кредит од руске комерцијалне банке, предсједник Додик је нагласио да је кључна политика за наредни период да се Српска „ријеши“ ММФ-а, јер он није само финансијска него и политичка организација.

„У овој години доспијева око 500 милиона КМ разних обавеза, те је у том погледу ово најтежа година, али већ идуће године наше обавезе падају на 300 милиона. То говори да ММФ ниједног тренутка није хтио да разговара да се олакша ситуација, него је само још више усложњавао“, рекао је Додик.

Забиљежен раст БДП-а, индустријске и пољопривредне производње

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српска у прошлој години имала раст бруто домаћег производа /БДП/ од 2,1 одсто, што нису забиљежиле многе земље у региону.
„Раст БДП-а је био могућ зато што смо радили и што је Влада, која данас веома добро функционише, преузела дужност у тешком теренутку и дала ваљане одговоре“, рекао је Додик, нагласивши да је поносан што је Српска доказала да је стабилна и да народ може бити спокојан.

Предсједник Додик је истакао да Српска биљежи и раст индустријске и пољопривредне производње, али да ће „фабрика лажи из Бијељине“ покушати и то да прикаже као неуспјех.

„Данас се у перцепцији људи, нажалост, стварају двије Републике Српске – она лажна која се промовише из ‘фабрике лажи’ из Бијељине, која свакодневно емитује неистине, клевете и све оно што не припада професионалном новинарству, и она Република Српска у којој се покушавају наћи одговори на изазове који се, прије свега, односе на економију“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Оцјењујући рад Владе Српске у протеклој години, предсједник Српске је рекао да је Влада радила у тешким условима и да критике упућује опозиција, а не неко компетентан и озбиљан.

На питање новинара како коментарише да се дијелу радника не исплаћују плате иако су предвиђене санкције за такво понашање, Додик је рекао да је примјена санкција те врсте на тужилаштвима и судовима и да их он као предсједник може само подржати у тим активностима.

Закон о пребивалишту-одговор на манипулације

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да странке са сједиштем у Федерацији БиХ /ФБиХ/, које су постигле договор о заједничком наступу на изборима у Српској, имају право да се удружују, а да ће одговор Српске на евентуалне манипулације бити доношење Закона о пребивалишту.
„Закон о пребивалишту ће садржавати све одребде закона који је предложен на нивоу БиХ и ми ћемо га провести. Неће бити могуће никакво одбацивање од високог представника у том погледу, и његову одлуку овај пут нећемо поштовати“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је нагласио да Српска не би спречавала било какав договор политичких партија које дјелују на било који начин у Српској, али да сматра да концепт промовисан кроз коалицију „Први март“ има за циљ стварање другачије атмосферу у БиХ.

„Гледајући интерес Бошњака, то удруживање је легитимно, али зашто су онда пуни срџбе када ми изнесемо свој став да не желимо бити у БиХ какву они замишљају“, запитао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да жели легитимне, легалне и поштене изборе, што подразумијева спречавање манипулација у вези са пребивалиштем.

„Република Српска је у том смислу дала подршку закону који је прошао Савјет министара и Представнички дом парламента БиХ, јер је ријеч о вриједностима европског законодавства, али они који се позивају на Европу сада заустављају тај закон“, напоменуо је Додик.

Одговарајући на питање новинара како гледа на могућност стварања коалиције СНСД-а и СДС-а, о којој се прича о јавности, Додик је рекао да то сматра првоаприлском шалом.

Одлука о уласку  у НАТО – само на реферндуму

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да неутралност Србије у сарадњи са НАТО јача одлучност Српске да одлуку о томе да ли ће се БиХ кретати ка овом савезу донесе на референдуму у обавезујућој форми, који ће бити одржан када за то дође вријеме.
Додик је навео да Српска сматра односе са Србијом од „животне важности“ и да су јој односи са Београдом важнији него односи са Сарајевом и НАТО.

Предсједник Српске је нагласио да би евентуална НАТО граница на Дрини додатно подијелила српски народ на Балкану, који је данас на овим просторима „највећи и најподјељенији народ“.

„Српски народ гледа на Србију као на своју матичну земљу и то никоме не би требало да смета, нити да било кога иритира“, истакао је Додик данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да референдумска процедура није ништа другачија од оне коју су провеле друге земље у својим одлукама о интеграцијама, те напоменуо да је негативан став Срба о НАТО посљедица бомбардовања Србије и Српске.

„Чињеница да је Србија исказала неутралност у сарадњи са НАТО и да Турска упорно покушава да промовише партнерство БиХ са НАТО, довољно говоре о томе да се мора бити пажљив према том питању“, рекао је Додик, истичући да Српска не жели НАТО границе према Србији.

ЕУ неће да се упушта у анализу могућег у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да представници ЕУ не желе да се упусте у реалну анализу могућег у БиХ, јер би у случаје те анализе виђели да БиХ није могућа.
Он је истакао да искривљена слика БиХ, која је направљена у страним центрима, највише штети БиХ и држи је у тоталној парализи.

Коментаришући евидентно дипломатско присуство представника земаља ЕУ у БиХ, Додик је рекао да они износе недосљедне ставове, почев од тога да Републици Српској држе предавања да не треба да рачуна на референдум, а у својим земљама имају заказане референдуме.

„Ти представници покушавају да одрже стереотип и виртуелну БиХ уопштеним причама које смо слушали годинама, а које нису дале никакав резултат. Многе њихове доласке у БиХ треба виђети као предизборну активност у европској структури и ништа више, јер од њих ништа нисмо добили, нити су нам шта понудили, нити очекујемо да било шта учине“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је нагласио да не вјерује у нови приступ Европе према БиХ, додајући да је то још једна карикатура, јер у БиХ нема базичног договора о њој самој и никакви напори са стране не могу да то поправе.

Говорећи о референдуму на Криму, предсједник Српске је поновио да подржава право народа на самоопређељење, додавши да чак ни БиХ у УН није гласала за одбацивање референдума на Криму.

„Ако БиХ признаје референдум на Криму, признаће и онај у Републици Српској“, рекао је Додик.

Он сматра политички исправним што је народ Крима изашао на референдум и гласао о свом статусу.

„Ако, напримјер, Хрватска може одлучити да уђе у ЕУ, зашто не би Крим могао да одлучи да уђе у Руску Федерацију. Ако група људи на Косову може да одлучи о независности, зашто се не би прихватио референдум народа Крима“, запитао је Додик и поручио да дупли стандарди међународне заједнице представљају удар на кредибилитет међународног фактора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Архива