Додик: Побиједила идеја Андрићграда

16.03.2014 Актуелно

„Чињеница да је јуче овђе био министар културе Руске Федерације Владимир Медински говори о значају онога шта је овђе урађено.

 Дефинитивно, 28. јуна, на Видовдан, у Андрићграду, као ремек ђелу Емира Кустурице, биће обиљежена годишњица почетка Првог свјетског рата, али и озваничено оконачање реализације овог грандиозног пројекта – Андрићград“, рекао Додик новинарима након јавног скупа под називом „За бољи Вишеград“.

Додик је нагласио да је данас дошао у Вишеград да прогласи побједу Андрићграда.

Према његовим ријечима, град од камена посвећен је нобеловцу Иви Андрићу и као такав јединствен је на свијету.

„Нико боље није описао карактер, психологију и историју кроз вијекове од самог Андрића, и зато је овај град посвећен њему и његовом дјелу, али је и споменик историји српског народа“, истакао је Додик.

Ускоро Пансловенски универзитет Вишеград

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас да ће Вишеград бити универзитетски град, јер се озбиљно приступа идеји стварања пансловенског универзитета за лијепе умјетности, иза чега стоји Руска Федерација. Додик је током јавног скупа под називом „За бољи Вишеград“ нагласио да ће и тај универзитет и слични пројекти представљати брану примитивизму у Вишеграду.

Предсједник Српске рекао је да у Вишеград долази чиста образа и са поштењем, одлучан да до краја, заједно са Кустурицом, проведе пројекат Андрићграда. „У томе имам велику подршку влада и Републике Српске, и Србије и Руске Федерације“, истакао је Додик.

Додик је истакао да чињеница да је јуче овдје био министар културе Руске Федерације Владимир Медински говори о значају онога шта је овдје урађено.

„Дефинитивно, 28. јуна, на Видовдан, у Андрићграду, као ремек дјелу Емира Кустурице, биће обиљежена стогодишњица почетка Првог свјетског рата, али и озваничено оконачање реализације овог грандиозног пројекта – Андрићград“, рекао Додик.

Додик је нагласио да је данас дошао у Вишеград да прогласи побједу Андрићграда.

„Овдје сам због истине и драго ми је да сте ме овако топло дочекали. Доста више напада из Вишеграда на Андрићград! Овђе долазе највећа свјетска имена за шта је, наравно, најзаслужнији Емир Кустурица. И он и ја сматрамо да Вишеграду требају бољи живот, вјера и слобода и да се искаже жеља за чувањем вјере и традиције“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, град од камена посвећен је нобеловцу Иви Андрићу и као такав јединствен је у свијету.

Он је нагласио да је Андрићград пажљиво одабрани пројекат изграђен у част великом Иви Андрићу, те да је то каменград у који годишње долази најмање 100.000 туриста.

„Вишеград је лијеп град, достојна туристичка и историјска дестинација“, нагласио је предсједник Додик.

Одговарајући на питања из публике да ли ће и предсједник Руске Федерације Владимир Путин доћи у Андрићград, Додик је са осмијехом рекао да ће можда доћи и Путин, што је изазвало одушевљење присутних.

„И Емир Кустурица, који је бренд Андрићграда, и ја имамо позитиван приступ према Вишеграду, тако да апсолутно не стоје критике ни локалних власти ни Телевизије БН“, истакао је Додик.

Он је нагласио да брани и себе и Републику Српску и поручио да није спреман да потпише капитулацију Републике Српске.

„Брига ме за оркестриране нападе оних који мрзе и мене и Републику Српску. Свијет се мијења и за сваки наредни дан ми морамо имати идеју како да наше сутра буде боље и да све снажније бранимо Републику Српску“, нагласио је Додик.

Он је најавио да ће у Хидроелектрани „Вишеград“ бити отворено 100 нових радних мјеста, за раднике искључиво из категорије борачких породица у којима нема нико запослен, при чему је нагласио да ће ради солидарности лично провјерити да не буде непотизма приликом тог запошљавања.

Предсједник Додик је свим привредним субјектима на подручју Вишеграда поручио да се хвале запошљавањем нових радника, а не оствареном добити.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је Вишеград на позив Удружења младих Вишеграђана „За бољи град“.

Поштовати одлуку људи на Криму

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да очекује да ће данашњи референдум на Криму протећи у миру и да ће бити поштована одлука људи на том подручју.
Додик је напоменуо да је право на референдум и самоопређељење прокламовано Повељом УН.

„Референдум на Криму одржава се у вријеме када су исценирани примјери такозване наранџасте револуције у Украјини, а та ситуација натјерала је све нас да о том простору и тамошњим односима размишљамо све више“, рекао је Додик новинарима у Вишеграду.

Он је истакао да је упечатљива чињеница да на Криму, колико год година био у Украјини, није заживио тај дио приче и да тамо живе људи који су оредијељени за нештио сасвим друго.

На украјинском полуострву Крим данас се одржава референдум на коме ће милион и по становника бирати између припајања Русији и веће аутономије унутар Украјине.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Архива