Августовски профит фабрике „Бирач“ 1,3 милиона еура

22.09.2013 Актуелно

„У августу је Фабрика глинице „Бирач имала профит од милион и 300 хиљада еура иако још нема ријешен цијели процес снабдијевања плином. Нама је најважније да се тамо несметано одвија процес производње, да људи раде и да редовно примаму плате“, истакао је Тегелтија, који је и министар финансија Републике Српске, на конференцији за новинаре у Прес центру Главног одбора.

Тегелтија је рекао да му се чини да недостаје подршка садашњој управи фабрике.

„Чини ми се да је изостала подршка јавности људима који сада воде фабрику „Бирач“. Сада нам све ово изгледа лако могуће и нормално, а десет година су нас литванци убјеђивали како није могуће да та фабрика ради профитабилно и оставарује зараду“, рекао је Тегетлија.

Министар финансија је истакао да је задовољан радом контролних органа Републике Српске у овом случају.

„Иза нас је нешто више од пет мјесеци од када су контролни органи Републике Српске ушли у „Бирач“ и можемо бити задовољни ониме што су они до сада утврдили. Координациони тим, за који смо очекивали да ће имати мање обавеза него што у овом тренутку има, дефинитивно има јасну слику о томе шта се дешавало у Фабрици глинице „Бирач“, како су се одвијали цјелокупни процеси производње, шта су били највећи промашаји у раду те фабрике и које су највеће злоупотребе које су се тамо одвијале“, нагласио је Тегелтија.

Он је рекао да су са тим информацијама упознати предсједник Републике и предсједница Владе, али и јавност Републике Српске.

„Све информације смо подијелили са предсједницом Владе и предсједником Републике и онај дио инфромација који је значајан подијелили смо и са јавношћу Српске. Са јавношћу не можемо да подијелимо све информације због тога што људи које су направили највеће злоупотребе нису још увијек доступни органима Српске. Они су више од десет година управљали цјелокупним системом, дио процеса су водили изван Републике Српске односмо у Литванији. У дио тих процеса су укључене неке од институција Литваније попут банака, њиховог регистра привредних субјеката, централне банке. Сигурни смо да ти људи, који су направили велики број злоупотреба, не сједе скрштених руку и покушаће да представе ову ситуацију као да се жели направити нека штета држави Литванији и као вођење кампање против њих. Због тога ћемо у јавност излазити само са оним предметима које МУП Републике Српске може у цјелости да комплетира и преда Специјалном тужилаштву Републике Српске“, нагласио је министар Тегелтија.

Позитиван привредни раст до краја 2013.

Министар финасија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да се до краја 2013. године очекује позитиван првредни рас у Српској. „Ако се тај тренд настави и наредне године, а то очекују и Влада и међународне монетарне институције, онда се може рећи да смо изашли из рецесије“, истакао је Тегелтија.

До краја године нови Закон о раду

Члан Извршног одбора СНСД-а Зоран Тегелтија изразио је очекивање да ће до краја године бити усвојен нови закон о раду у Републици Српској.
Тегелтија, који је и министар финансија Републике Српске, рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да су о томе већ обављени прелиминарни разговори социјалних партнера, јер Влада Српске жели да они буду дио рјешења новог закона о раду.

„Тренутно нема ниједне одреднице у закону о раду која је мјесто неспоразума између социјалних партнера и синдиката. Ријеч је о неспоразумима медијских наступа појединих представника синдиката и послодаваца“, нагласио је Тегелтија.

Он је рекао да је нови закон о раду потребно усвојити да би се дала шанса онима који данас траже посао и ради сигурнијег привредног развоја у Републици Српској.

Тегелтија је навео да у Српској не очекује протесте прије, нити након доношења новог закона о раду, као што је то случај у сусједној Хрватској у вези са колективним уговором, јер је Влада Републике Српске спремна да саслуша социјалне партнере да би био донесен закон о раду какав је потребан Српској.

„Смањење достигнутог нивоа права није циљ доношења новог закона о раду у Републици Српској“, тврди Тегелтија.

Архива