Додик: СНСД и ХДЗ БиХ за наставак дијалога о „Сејдић и Финци“

10.07.2013 Актуелно

Он је нагласио да је став СНСД-а и ХДЗ-а БиХ јединствен, односно да представници једног народа треба легитимно да бирају своје представнике у институције власти.

– Директан избор из РС се подразумијева и сви они који буду спремни да на тај начин ријеше европска питања са нама, добродошли су – рекао је Додик.

Казао је да се у овом моменту не може говорити да ли ће у владајућу колацију на нивоу БиХ ући СДА или ће остати СДП и СББ.

Додик је рекао је да ће представници из Републике Српске иступити из рада заједничких институција БиХ, уколико се понови талачка криза у Сарајеву.

– Представници у заједничким институцијама не могу доносити одлуке под притиском. Треба гарантовати средину у којој се може манифестовати легитиман став свакога, те се договорити ако се до договора може доћи, а ако не може и то је легитимно – оцијенио је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да су одлуке доносене у таквој атмосфери погубне за БиХ.

– Догађаји у Сарајеву су оставили трајни печат неугодности везаних за блокаду и настојања да се под притиском наметне рјешење – рекао је Додик.

Додик је рекао да су представници Хрвата и Срба имали неугодности у вези са блокадом заједничких институција, док су Бошњаци могли слободно да шећу.

– Одређене активности и разговори допринијели су да заједничке институције почну да раде – додао је Додик.

Он је рекао да на састанку са предједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем није разговарао о било каквој прекомпозицији Савјета министара БиХ.

– Ако буде договора унутар „шесторке“, они ће се манифестововати унутар тих структура, а ако не ништа – рекао је Додик.

Он је истакао да са ХДЗ-ом БиХ постоји висок степен усаглашености око свих отворених питања.

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић рекао је да се међу бошњачким партијама покушава наћи партнер за рјешавање питања „Сејдић-Финци“ на бази договора из Брисела.

– Надам се да ћемо то урадити до јесени ,а до тада настојимо да Савјет министара и Прламент БиХ раде – рекао је Човић.

Он је додао да је послије синоћњег разговора са предсједником СДА Сулејманом Тихићем јасно да ова странка показује сагласност са постизање рјешења на бази бриселског договора.

Човић сматра да предсједник Хрватске Иво Јосиповић добро познаје односе у БиХ и да је његов кључни став да се не мијеша у унутрашње односе, већ жели да подржи договор домаћих политичара.

Човић је рекао новинарима у Бањалуци да Јосиповић инсистира да легитимни представници сва три народа у БиХ морају да буду у власти и да ту не може бити игре ни ОХР-а ни институција из вана.

– Предсједник Јосиповић је прагматична особа. Ја сам му и раније изнио став да би БиХ требало реорганизовати тако да у Федерацији БиХ буду три територијалне јединице са законодавном и извршном влашћу. То је концепт од четири територијалне федералне јединице, односно ентитета и у том духу треба схватити причу да Јосиповић не мисли да је право рјешење три ентитета – појаснио је Човић.

Лидер ХДЗ БиХ је оцијенио да већина ствари у Федерацији БиХ данас не функционише.

– Док постоји једна друга парламентарна већина у Федерацији у односу на извршну власт, ту ништа не функционише. Евидентно је да у Федерацији већ имамо укопане политичке ставове и припрему на наредне изборе – додао је Човић.

Додик и Човић разговарали су и о рјешењу за јединствени матични број  и истакли да је најбоље да оно буде на бази одлуке коју је већ донио Савјет министара БиХ.

Архива