Цвијановић: БиХ пресудила сама себи

08.06.2013 Актуелно

Цвијановићева је рекла да је овим догађајем БиХ пресудила сама себи када је у питању однос са странцима и да то утиче не само на европски већ и сваки други пут БиХ.

„Свакако шаље негативну слику. Мислим да је БиХ пресудила сама себи овим када је у питању однос са странцима било да је ријеч о страним инвеститорима, било да је ријеч о неким другим аранжманима или ангажманима који подразумијевају и укључују странце“, рекла је премијер Српске синоћ за РТРС.

Она је додала да се поставља и питање зашто међународни представници говоре да је само ријеч о демократском изражавању воље, а при томе су преговарали како би спасили заточене стране држављане.

Цвијановићева је изразила захвалност полицији Српске, на челу са министром Радиславом Јовичићем, који су обавили сјајан задатак, те Специјалној полицији и свима онима који су били тамо. „Они су показали заправо како функционише Српска, а она је једина сада функционална у БиХ“, рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је истакла да је све што се догађало у Сарајеву усмјерено против Републике Српске и изразила захвалност њеним грађанима што нису изашли да подрже протест и да се солидаришу са нечим што је имало другачије политичке циљеве.

„Република Српска има свој живот и ово је велика потврда Српске. Ратне заставе, транспаренти ‘хоћу идентитет нећу ентитет’ усмјерене су против Српске и захвална сам грађанима што су показали зрелост, што нису изашли да се солидаришу са нечим што су заправо циљеви политичке природе усмјерени против Бањалуке, а не нешто друго. Заиста моја захвалност грађанима који су то препознали и који се нису окупљали и због тога што, између осталог, знају да је Влада Српске ријешила њихов проблем када је у питању ЈМБ“, каже премијер Српске.

Говорећи о рефлексији ових догађаја на функционисање „политичке шесторке“, Цвијановићева је навела да је ријеч о много крупнијим питањима него што је пука политичка коалиција, „један читав сценарио који нас на крају доводи до таквих ствари које је немогуће разумјети“.

Према њеним ријечима, функционисање шесторке изложено је многобројним изазовима, али је овај догађај можда један од кључних на којем ће се виђети да ли је могуће или није могуће положити тест који се зове постојање БиХ.

„Тражите интервеницију или тражите реакцију или помоћ високог представника, дакле обраћате се странцима, а при том ова земља послала је поруку о себи, више нико не мора да каже каква је она.
Она је била у стању, да под плаштом, ‘демократског изражавања воље’, што напросто није случај, држи више од 200 страних представника у једној својој згради, да не омогући ни болеснима, а ни трудницама које су запослене да изађу. Постављам питање, да ли је то нормална ситуација, да ли је то изражавање демократске воље или је сценарио“, изјавила је Цвијановићева.

Она је нагласила да одговорно тврди да је у питању сценарио, а то је потврдила данас и Влада. „То је наш став – срамота коју је БиХ послала о себи, држећи тамо 200 и нешто дипломата без могућности да се крећу, ускраћујући им било каква права“, појаснила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Влада има могућност да обезбиједи представницима Републике Српске у институцијама БиХ да из Бањалуке учествују на сједницама путем видео-линка, како се не би нашли на мјесту које више није безбједно за њих.

Цвијановићева је рекла да је Влада Републике Српске једина влада у БиХ која је имала стална засједања током талачке кризе, подсјетивши да је прва сједница одржана телефонски након поноћи, док је прије тога одржан читав низ консултација са министрима и људима из Српске који су били заточени.

Она је додала да ствари више неће бити исте када је у питању Сарајево.
„Ми смо данас могли да анализирамо ствари и да нам постане сасвим јасно да је у питању сценарио који нема никакве везе са јединственим матичним бројем“, рекла је Цвијановићева и изразила задовољство што је Република Српска то питање ријешила својом уредбом.

Она је рекла да су дешавања у Сарајеву подсјетила на сцене из 1992. године и да су недостајали детаљи да то постане исти догађај.

Она је навела да у позадини догађаја није проблем јединственог матичног броја.

„То нам је постало јасно чим је Савјет министара донио одлуку која јесте привременог карактера, али је могла да буде преточена у закон. Тај закон је могао, да будемо начисто, бити донијет још у јануару, али није било политичке воље.

Ово је све инсценирана акција која је требало да покаже – прво да децентрализована БиХ не може да функционише зато што је то политичка платформа појединих странака из Сарајева, а друго – да покаже да безбједносне агенције не могу да функционишу. Ја постављам питање зашто оне нису функционисале на начин како су могле и требале да то раде“, оцијенила је предсједник Владе Српске.

Она је истакла да је Влада Републике Српске у једном од својих закључака са телефонске сједнице иза поноћи управо изразила жаљење што су се и страни представници нашли у једној таквој ситуацији, знајући колико је ужасно важно да се не пошаље таква слика. „Нажалост, она је отишла и желим да кажем још једном – Влада је једина разматрала заправо свеукупно цијелу ту ситуацију и изразила одређене ставове“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да су се на овом догађају у Сарајеву нашли и одређени детаљи који имају историјат у вези ратне прошлости БиХ. „Према томе, не видим у томе ништа друго него настојање политичког Сарајева да покаже да је само оно релевантно у БиХ. То није тачно. Република Српска има свој живот који живи, има организизоване функционалне структуре, и тако ће остати. Ово је био велики тест за БиХ, али велика потврда Републике Српске“, оцијенила је Цвијановићева.

Архива