Страдање у Подрињу треба да држи Србе будним

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да некажњавање починилаца тешких злодјела над више од 3.500 Срба у средњем Подрињу у протеклом рату треба да држи Србе будним и свјесним онога што се догодило и на који начин треба да се крећу у будућности како би избјегли све замке овог типа.

 

Цвијановићева је нагласила да је важно изражавати поштовање према свим жртвама, али и његовати културу сјећања.

"Култура сјећања мора да постоји у оквиру институција, колективитета и сваког појединца у Републици Српској, јер на основу тога можемо да разумијемо шта је било и куда се крећемо у будућности", рекла је Цвијановићева новинарима у Братунцу, гдје је присуствовала помену за више од 3.500 Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Она је истакла да је власт у Српској опредјељена за изградњу боље Републике Сропске која ће бити стабилнија и све јача из дана у дан, знајући колико је жртава поднијетио у свим крајевима.

Цвијановићева је указала да су злочини почињени над Србима у средњем Подрињу остали некажњени што постаје матрица када се говори о правди или достизању правде, истине и санкција у оквиру БиХ.

"Налажост, то нису једини примјери, али ако говоримо о страдању 3.500 људи и о томе да су починиоци ових тешких злодјела остали нетакнути од међународног и правосуђа у БиХ, то треба да нас држи будним и тријезним и врло свјесним онога што је било и на који начин треба да се крећемо у наредном периоду и тражити да све наше генерације разумију са чим смо били суочени и да избјегну све замке овог типа", рекла је Цвијановићева.