Новић: Приједлог измјена Пословника – чиста обмана јавности

03.06.2024 Актуелно

Предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је да је чиста обмана јавности захтјев за измјене и допуне Пословника овог дома по хитној процедури.

Новић је, током дискусије о хитности процедуре, упитао зашто је данас уопште заказана хитна сједница, јер је из приједлога видљиво да се ради о класичној обмани јавности.

– Немојте обмањивати јавност – нагласио је Новић, појашњавајући да је Приједлог закона о Уставном суду БиХ био потпуно легално и легитмно на дневном реду сједнице коју су бошњачки делегати напустили.

Новић је истакао да је у образложењу данашње тачке дневног реда, предлагач навео да Приједлог закона о Уставном суду БиХ, због којег је сједница прекинута прије два и по мјесеца, није разматран на Уставноправној комисији и нагласио да то није ни било потребно.

– То није ни била обавеза. Закон је потпуно легално дошао у овај дом. Нико није имао право да га врати на друге комисије и тражи мишљење – упозорио је Новић.

Делегат Клуба Српског народа Сњежана Новаковић-Бурсаћ истакла је да Клуб Бошњака у Дому народа покушава на бази личне процјене садржаја ограничити право да се неки акт нађе у процедури.

Она је напоменула да свако има право да предложи акт у Дому народа, али и упозорила да делегати Клуба Бошњака себи за право дају да квалификују садржаје аката и процјењују њихову уставност.

– Какав год да је приједлог, то није ваша улога – нагласила је она.

Архива