Ковачевић: Када Бошњаци блокирају рад нико ништа, а да то ураде српски или хрватски делегати дигла би се цијела међународна заједница

06.06.2024 Актуелно

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да када Бошњаци блокирају рад онда о томе нико ништа не прича, а да то учине делегати из Клуба Срба или из Клуба Хрвата дигла би се цијела међународна заједница на ноге како Драган Човић или Милорад Додик блокирају БиХ.

Ковачевић је нагласио да је „Тројка“ насјела на игру СДА и ДФ-а, који имају већину у бошњачком клубу Дома народа, а резултат свега тога јесте скоро тромјесечна блокада Парламентарне скупштине, која не може да испуњава своје обавезе и онемогућавање усвајања закони који би БиХ приближавали ЕУ, а све то се дешава искључиво због неодговорног понашања делегата из Клуба Бошњака и то су чињенице.

Говорећи о хитној сједници Дома народа одржане у понедјељак, 3. јуна на којој није усвојен Приједлог измјена и допуна Пословника овог дома, чији је предлагач био делегат Клуба бошњачког народа Кемал Адемовић, Ковачевић је за Радио-телевизију Херцег Босне нагласио да је Пословник омогућио делегатима да предлажу законе по хитној процедури, што су они радили и на шта имају пуно право.

– Али, нико нема право било коме радити да се нешто повуче са дневног реда. Међутим, морамо до краја да будемо искрени. Господин Драган Човић је на сједници, /одржаној 18. марта на чијем дневном реду је био Приједлог закона о Уставном суду БиХ по хитном поступку/ три минута прије него што ће делегати из Клуба Бошњака да напусте засједање и онемогуће кворум за рад Дома народа, изашао и за говорницом јасно и отворено рекао да ће Клуб Хрвата гласати против те тачке – навео је Ковачевић.

Он је подсјетио да је на посљедној хитној сједници /одржаној 3. јуна/ бошњачки делегат Шефик Џаферовић отворено признао да они блокирају Дом народа реченицом да су „свјесни шта значи онемогућување кворума за рад Дома народа“.

Ковачевић је указао да то значи искључиво блокаду рада.

Архива