Амиџић и Шелдон потписали грант у износу од осам милиона евра

03.06.2024 Актуелно

Министар финансија и трезора БиХ у Савјету министара Срђан Амиџић и шеф Kанцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Кристофер Шелдон , потписали су Споразум о гранту у износу од осам милиона евра.

Грант је намјењен за финансирање уређења пловног пута на коридору ријеке Саве, што подразумијева и деминирање десне обале те представља прву фазу.

Овим пројектом ће се унаприједити заштита од поплава и побољшати прекогранична сарадња у области вода на коридорима Саве и Дрине, саопштено је из Министарства финансија у Савјету министара.

Грант је одобрио Инвестициони оквир за западни Балкан, и њиме ће управљати Међународна банка за обнову и развој. Пројекат ће се проводити уз подршку Министарства комуникације и транспорта БиХ.

Досадашња улагања Свјетске банке у БиХ износе преко 2,5 милијарди америчких долара кроз 124 финансирана пројеката.

Тренутни портфолиј Свјетске банке износи 558,11 милион долара у 14 финансираних пројекaта.

Амиџић се захвалио Шелдону за досадашњу сарадњу.

Шелдон је изразио задовољство и најавио и даљу подршку пројектима у БиХ.

Свјетска банка је од 1996. године имала веома значајну улогу у опоравку БиХ, коју је задржала и данас. Улагања Свјетске банке односе се на финансирање широког спектра сектора као што су транспорт, гасификација, деминирање, становање, здравство, образовање, јавни радови, пољопривреда и микро-финансирање.

Архива